O Γάλλος πρώην Πρόεδρος, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, και ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ξαβιέ Νταρκός, θα παραστούν απόψε στα εγκαίνια της πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγί, στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Η πλατεία Θησείου, έπειτα από πρόταση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, την οποία αποδέχθηκε ο δήμος Αθηναίων, θα μετονομαστεί σε πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Το όνομά της θα λάβει διαμορφωμένος χώρος, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος, και σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, στο πρόσωπο της Ζακλίν Ντε Ρομιγί τιμώνται όλοι εκείνοι που μελετούν τα ελληνικά γράμματα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η έναρξη της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Αθήνας, θα γίνει από την πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν. Για τη Ζακλίν ντε Ρομιγί θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Μονίκ Τρέντ-Μπουλμέρ, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος.

Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, ο οποίος όμως αναχώρησε εσπευσμένα σήμερα το πρωί για το Παρίσι.