Τη νέα δίοδο με τη Βουλγαρία στο Μεθοριακό Σταθμό Νυμφαίας, στη Ροδόπη, έδωσαν, σήμερα το μεσημέρι, στην κυκλοφορία οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλοφ, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η τελετή διάνοιξης δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, καθώς τα εγκαίνια της νέας διόδου θα πραγματοποιηθούν παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών σε χρόνο που θα καθοριστεί μελλοντικά διά της διπλωματικής οδού.

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποκτά μία ακόμη διέξοδο προς το Βορρά. Αυτομάτως αλλάζει θέση στην νέα γεωγραφία και στη νέα οικονομία: αποκτά μία ενδοχώρα που επεκτείνεται μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα» ανέφερε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης.

Σημείωσε δε πως η δίοδος αυτή αποτελεί ένα νέο αναπτυξιακό κεκτημένο για την περιοχή, ανοίγοντας νέους δρόμους, νέες προοπτικές και συνεργασίες και πρόσθεσε πως το έργο αυτό θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους, γιατί το στηρίζουν οι τοπικές κοινωνίες που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα φωτεινότερο μέλλον.

Η δίοδος Νυμφαία – Μάκαζα ήταν ένα όνειρο δεκαετιών, που θα τονώσει τον τουρισμό μεταξύ των δυο χωρών το εμπόριο και την οικονομία, όχι μόνο στο περιοχή του Κίρτζαλι, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλοφ

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατασκευή γέφυρας κοντά στο χωριό Κίρκοβο – έργο που υλοποιείται αυτό το διάστημα – θα συντομεύσει τη διαδρομή κατά 15 χιλιόμετρα, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος αυτός θα δώσει μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στους κατοίκους των δυο περιοχών, που επί χρόνια περίμεναν τη λειτουργία του.

Ως σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ελλαδα και τη Βουλγαρία αλλά και ολόκληρη τη Ευρώπη, χαρακτήρισε τη διάνοιξη της διόδου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα έργο συνδυασμένων μεταφορών, που θα φέρει ανάπτυξη στη Θράκη, επισημαίνοντας τις συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία και ακόμη ένα έργο για την περιοχή, η παράκαμψη του Διδυμοτείχου, μήκους 500 μέτρων – όπου έχουν χαθεί πολλές ζωές – υπάρχει σύμβαση για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι εργασίες στο λιμάνι της Καβάλας προχωρούν επίσης κανονικά.

«Σήμερα, στην κυβέρνηση προχωρούμε όλα αυτά που υποσχόμαστε με επιμονή, υπομονή και πολλή προσπάθεια» κατέληξε ο κ. Σιμόπουλος.

Στην διάνοιξη της νέας διόδου παραβρέθηκαν – μεταξύ άλλων – εκπρόσωποι τοπικών φορέων από τις περιοχές της Θράκης και του Κίρτζαλι, ενώ σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, από τον σταθμό επιτρέπεται να διέρχονται, προς το παρόν, μόνον επιβατικά οχήματα και minibus μέχρι 9 θέσεων, καθώς και φορτηγά μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.

(Φωτογραφία αρχείου)