Ψυχρό μέτωπο που το πρωί της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου βρίσκεται στη Βαλκανική Χερσόνησο κινείται νότια και θα διασχίσει της χώρα μας από το βράδυ της Τρίτης έως τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ψυχρό μέτωπο ακολουθείται από ψυχρές αέριες μάζες και θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τον παγετό στα βόρεια ηπειρωτικά. Στο σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε την κίνηση των αερίων μαζών έως το βράδυ της Πέμπτης 5/12.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσής του ψυχρού μετώπου από τη χώρα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις καθώς και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Συνοπτικά, την Τρίτη 3/12 αναμένονται βροχές στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ενώ προς το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και τη Θράκης, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης. Στη συνέχεια και έως το πρωί της Τετάρτης 4/12 οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας, ενώ βροχές θα πέσουν και στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 4/12 τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και στη Κρήτη όμως σταδιακά θα εξασθενήσουν κι εκεί. Μπορείτε να δείτε τις βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις που αναμένονται κατά το διάστημα Τρίτη 3/12 – Πέμπτη 5/12 στο 2ο μέρος του παραπάνω βίντεο.

Παράλληλα θα σημειωθεί ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι την Τρίτη 3/12 και την Τετάρτη 4/12 θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ.

Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει πως «ο καιρός την Τρίτη: Αρχικά καλός έως και ανοιξιάτικος κυρίως στα νότια στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Γρήγορα άστατος στα βορειοδυτικά…. Χειμωνιάτικος από το απόγευμα και κυρίως τις νυχτερινές ώρες στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια!!».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του καιρού από το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι αργά το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες, ο Σάκης Αρναούτογλου σημειώνει πως «από την Αττική και νοτιότερα στην ουσία δεν θα αλλάξει τίποτα, ο καιρός θα παραμείνει καλός με σχεδόν ανοιξιάτικη ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα. Στο κεντρο -βόρειο Ιόνιο θα διατηρηθεί άστατος ο καιρός με διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες από το ύψος της βόρειας Στερεάς και βορειότερα από τις Σποράδες και βορειότερα θα έχουμε έναν καιρό ολοένα και πιο βαρύ προς το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες.

Θα ξεκινήσουν κάποιες βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης, οι οποίες θα δυναμώνουν όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ και τη νύχτα και καθώς θα εισβάλουν πολύ ψυχροί βοριάδες, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το βράδυ κυρίως και μετά στη βόρεια κυρίως Ελλάδα θα το γυρίσει σε χιόνι».

Δείτε εδώ την πρόβλεψή του…