«Δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για την κτηνοτροφία που έγινε στους Φιλιππαίους Γρεβενών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, η κυβέρνηση Σαμαρά, ανταποκρινόμενη σε πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων, έδωσε λύσεις ουσίας σε χρόνιες παθογένειες του κλάδου και παρουσίασε τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην κτηνοτροφία μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Με τις ενέργειες αυτές, πλέον, νομιμοποιούνται οριστικά αυθαίρετες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς κανένα πρόστιμο, απαλλάσσονται από την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας οι νέες σταυλικές εγκαταστάσεις και θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο κ. Χαρακόπουλος προέτρεψε τους παραγωγούς να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, ιδιαίτερα στον γαλακτοκομικό τομέα, αξιοποιώντας τις ρυθμίσεις της ΚΥΑ για τις Οργανώσεις Παραγωγών, όπου με πρακτικές συμβολαιακής γεωργίας και ουσιαστική σύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, θα επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής, η σταθεροποίηση των τιμών παραγωγών και η εύρυθμη λειτουργία όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση αναθεώρησης του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών, καθώς και 30 εκατ. ευρώ για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης, κυρίως για την κτηνοτροφία.