Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει προμηθευτεί τα δελτία από την προηγούμενη Παρασκευή και σταδιακά, από σήμερα, ξεκίνησε η διάθεσή τους στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς.

Το πρόβλημα και η καθυστέρηση, καθώς συνήθως τα δελτία δίνονταν μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλόταν σε μια διαφωνία των υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών.

Γενικώς, οι νέοι διευθυντές στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας έχουν «γραμμή» να σταματούν την παροχή υπηρεσιών όταν διαπιστώνουν χρέη. Αυτή τη φορά όμως το σταμάτημα έγινε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία: οι νέοι φοιτητές δεν πήραν πάσο στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ ήδη οι οικογένειες είναι πιεσμένες από τις περικοπές του μνημονίου.

Οι γραμματείες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περίμεναν τις δύο τελευταίες βδομάδες το «πράσινο φως», το οποίο όμως δεν ερχόταν με αποτέλεσμα να δημιουργείται και κλίμα έντασης στους φοιτητές οι οποίοι είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις εάν δεν πάρουν τα πάσο.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρήκε μια μέση λύση πάντως με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, καθώς συμφώνησε, ελλείψει πάσο που εξασφαλίζει την έκπτωση 25% στο εισιτήριο, να βεβαιώνεται η φοιτητική ιδιότητα με τη βεβαίωση εγγραφής στο τμήμα. Κάποιοι φοιτητές πάντως ταξίδεψαν ήδη με ολόκληρα εισιτήρια.

Η νέα πρυτανική αρχή του ιδρύματος πάντως, αναζητά και άλλους τρόπους μέσω συνεργασίας με το ΚΤΕΛ, για να μειωθεί περαιτέρω το εισιτήριο.

Ήδη, έχει παρατηρηθεί μια πτώση της συχνότητας των μετακινήσεων των φοιτητών από τον περασμένο Μάιο και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ δεν είναι αρνητικά να βρεθεί μια λύση, ώστε τα λεωφορεία να πηγαίνουν γεμάτα στους προορισμούς τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη συνομιλίες ώστε να βρεθεί τρόπος για κάποια μεγαλύτερη έκπτωση, ίσως μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας διαδρομών, για τους φοιτητές που είναι ενεργοί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χρησιμοποιούν συχνά το λεωφορείο που είναι και το πιο προσιτό μεταφορικό μέσο για να πάνε σπίτι τους.

Πηγή: agon.gr