Ποια είναι η Αγία Αικατερίνη που τιμά σήμερα η Εκκλησία

Το θαύμα της εικόνας της


ΕΛΛΑΔΑ
9:37
25/11/2019
Ποια είναι η Αγία Αικατερίνη που τιμά σήμερα η Εκκλησία
21
loading

Η Αγία Αικατερίνη, τη μνήμη της οποίας τιμά στις 25 Νοεμβρίου η Εκκλησία, καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής.

Η Αγία Αικατερίνη ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων.

Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Σύμφωνα με τους θρύλους (παράδοση) και τα Συναξάρια της Αγίας Αικατερίνης, όταν πληροφορήθηκε ο Αυτοκράτορας Μαξιμίνος όσα διαδίδονταν περί των ιδεών της και του τρόπου της ζωής της Αγίας, ανέθεσε σε περίφημους ρήτορες, να συζητήσουν μαζί της προκειμένου να της αποδείξουν το αβάσιμο και στρεβλό των ιδεών της αναφέρει το dogma.gr.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο. Η Αικατερίνη κατάφερε να τους κάνει να ασπασθούν τον Χριστιανισμό. Όταν ο Αυτοκράτορας έμαθε το αποτέλεσμα οργίσθηκε τόσο που διέταξε την θανατική καταδίκη όλων στη πυρά στο μέσον της πόλης, την δε Αικατερίνη την υπέβαλε σε μαρτύρια μέχρι θανάτου.

Κατά την παράδοση το σώμα της Αγίας μεταφέρθηκε υπό «πτερύγων αγγέλων» στο όρος Σινά, όπου και κτίσθηκε η γνωστή ιερή Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Σύμβολά της στην αγιογραφία είναι ο ακιδοφόρος τροχός και η αιμοσταγής μάχαιρα (όργανα του βασανισμού της), ο κλάδος φοίνικα, ο ιερός κάλαμος και βιβλία (σύμβολα της πνευματικότητάς της) και το όρος Σινά (ως μέρος της ταφής της).

Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος αγία της πόλης της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται αδιάφθορα στην Ιερά Μονή Σινά. Δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινγχαμ Λονδίνου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, στον ομώνυμο Ναό Ν. Λιοσίων Αττικής, στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Το θαύμα της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης

Στις 8 Απριλίου 1992 ημέρα Τετάρτη στις 21:00-21:15 η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης άρχισε να κινείται με πάρα πολύ αργό ρυθμό, δεξιά και αριστερά.

«Στην αρχή νομίσαμε πως από κάπου μπάζει αέρα και κινεί την εικόνα. Έτσι τη σταθεροποιήσαμε, δηλ την ακινητοποιήσαμε. Αλλά πριν προλάβουμε να γυρίσουμε στα στασίδια, στα ψαλτήρια και στην θέση του ο καθένας μας, το παιδί που ήτο κοντά στην εικόνα μας φώναξε πάλι λεγοντάς μας ότι η εικόνα ξανάρχισε να κινείτε. Τότε βλέποντας όλοι μας αυτό το θαυμαστό γεγονός γονατίσαμε και ψάλλαμε το απολυτίκιο της Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης ενώ η εικόνα συνέχισε να κινείτε ακόμη δεξιά και αριστερά, εμπρός τα γεμάτα έκσταση και φόβο μάτια των 20-25 παιδιών» περιγράφουν στο ekklisiaonline.gr οι μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας.

Διαβάστε πώς περιγράφουν όσα βίωσαν οι μαθητές:

«Μόλις ετελείωσε η ακολουθία του Μεγάλου κανόνα ειδοποιήσαμε το Σχολάρχη και τον υποδιευθυντή της Σχολής. Αφού τους πληροφορήσαμε για το έκτακτο αυτό γεγονός ενέκριναν την πρόταση μας να καλέσουμε τον ιερέα της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για να κάνουμε την παράκληση της Άγιας Αικατερίνης και επί πλέον όσοι ήθελαν να ξενυχτήσουν εμπρός στην εικόνα της Αγίας ψάλλοντας παρακλήσεις και διαβάζοντας ψαλμούς από το ψαλτήρι.

Η κίνηση της εικόνας

Έτσι καλέσαμε τον ιερέα των Άγιων Κωνσταντίνου και Ελένης πατήρ Χρίστο Καραγιάννη ο οποίος ήρθε αμέσως και αρχίσαμε να ψάλλομε την παράκληση της Αγίας Αικατερίνης. Στο μέσον της παρακλήσεως της Αγίας, η εικόνα της άρχισε πάλι να κινείται με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια φορά, δεξιά και αριστερά.Όταν τελείωσε η παράκληση ο Ιερέας μας είπε,πως αληθινά η Αγία Αικατερίνη έκανε το θαύμα της με την κίνηση αυτή της ιερής εικόνας της.

Μετά την αναχώρηση Του Ιερέα εμείς συνεχίσαμε να ψάλουμε μπρος στην εικόνα ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας τις παρακλήσεις και τους Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκος μας , ψάλλοντας έτσι πέρασε η νύχτα οπότε το πρωί και συγκεκριμένα κάτα τις 7:00π.μ η εικόνα άρχισε πάλι να κινείτε όπως και τις άλλες φορές .

Κατά τις 8:00π.μ έφθασε ως συνήθως και σχολάρχης με τους υπόλοιπους καθηγητές και τον Υποδιευθυντή. Όλοι προσκύνησαν, αλλά δεν πρόλαβαν να δουν την εικόνα να κινείται. Ενώ όμως άρχισαν τα μαθήματα κανονικά κατά τη διάρκεια της πρώτης διδακτικής ώρας άρχισε και πάλι η εικόνα να κινείται. Ενημερώσαμε το σχολάρχη και τους καθηγητές. Αμέσως αφού διακόψαμε το μάθημα μεταβήκαμε στο παρεκκλήσι και όλοι μαζί ψάλαμε την παράκληση της Αγίας Αικατερίνης.

Η εικόνα άλλαξε έκφραση

Το θαύμα όμως της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης δεν περιορίστηκε στην κίνηση της εικόνας της. Ταυτόχρονα παρατηρούμε και αλλαγή στα χαρακτηριστικά του προσώπου και των χεριών της Αγία Αικατερίνης.

Έτσι το πρόσωπο της Αγίας άρχισε να μαυρίζει στα μάγουλα, στις κόγχες των ματιών και ανάμεσα στα φρύδια. Ο λαιμός να φαίνεται έντονα φυσικός και με φουσκωμένα τα αγγεία, ενώ το αριστερό χέρι της Αγίας που ακουμπά πάνω στον τροχό του μαρτυρίου της, άρχισε επίσης να κοκκινίζει, να προβάλουν τα αγγεία και να μοιάζει όπως κάθε φυσικό χέρι ανθρώπου.

Το πρόσωπο και γενικά η μορφή της Αγίας Αικατερίνης άλλωστε παρουσίαζε την έκφραση μιας χαρούμενης λύπης και άλλοτε μια αυστηρότητα και έλεγχο»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar God bless

  Εσείς οι άθεοι γιατί μπαίνετε σε ένα άρθρο για την Αγία Αικατερίνη να σχολιάσετε αφού είστε τόσο ψαγμένοι; Αφήστε μας εμάς στον μεσαίωνά μας. Τι ζόρι τραβάτε;

 2. avatar Αφήστε με

  Οι αγιοι-ες εχουν επικοινωνία μεταξύ τους η είναι ανεξάρτητοι;
  Μπορώ να ζητήσω την ιδια χάρη από δύο η περισσότερους αγιους χωρίς να προκαλέσω γκρίνια μεταξύ τους;
  Οι αγιοι είναι συνδικαλισμένοι;
  Γιατί οι εικόνες πάντα κλαίνε και δεν γελούν ποτέ;

 3. avatar Πέρσα

  Μεγάλη η Χάρη της. Βοήθειά μας.

 4. avatar Περίεργος.

  Αν υπήρχαν ψυχοφάρμακα "τω καιρώ εκείνω", μπορεί να μην υπέφερε η ταλαίπωρη Κατερίνη.

 5. avatar Μάρκος 1

  δόξα να έχει το όνομα τις

 6. avatar Αντώνιος.

  Αξίζει να διαβάσει κάποιος τον εκπληκτικό βίο της. Η Αγία συνδύαζε όλα τα χαρίσματα που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Στο πρόσωπο της αναμετρήθηκε ο παγανιστικός κόσμος με τον χριστιανισμό. Ο φθαρτός κόσμος με τον αθάνατο.

  1. avatar 667

   Η θρησκευτική ψυχωση δεν είναι προτέρημα.

   1. avatar Αφήστε με

    Αν ζούσε σήμερα,με τέτοια αναπηρία(>87%) θα επαιρνε σύνταξη.

 7. avatar Αρχιμ(ύ)δης ο Κορίνθιος.

  Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα επιθυμούσαν.

 8. avatar Αφήστε με

  Κατίνες,χρόνια πολλά!

 9. avatar Κεντρώος.

  Τελικά που στάθηκε.Δεξιά ή αριστερά?

 10. avatar Περίεργος.

  Η διασπορά ψευδών ειδήσεων δεν είναι αδίκημα;

 11. avatar Τι πίνανε …

  Τι πίνανε οι 20-25 μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, θέλω κι εγώ ...

  1. avatar The one above all

   Κουμμούνας να υποθέσω;

   1. avatar Τι πίνανε …

    Λάθος υποθέτεις

 12. avatar Άδικη η Αγία.

  Όσες φορές άνοιξα τα μάτια της ψυχής μου που λένε οι γραφές θαύμα δεν είδα.
  Τώρα πως δίνει το προνόμιο να βλέπουν όλοι οι ''άλλοι'' εκτός απο μένα , μάλλον
  τζατζίκι θα έχω και όχι ψυχή.

  1. avatar The one above all

   Και στο κεφάλι επίσης τζατζίκι θα έχεις.

   1. avatar Περαστικός.

    Ας υποθέσουμε τιτανομέγιστε ότι ο τύπος έχει τζατζίκι στο κεφάλι.Αυτός φταίει η ο πλάστης που άδικα του τόβαλε?

   2. avatar Άλλος.

    Γιατί ο άπιστος θωμάς τζατζίκι στο κεφάλι είχε και αυτός ρε...

   3. avatar Άδικη η Αγία.

    Ότι πεις. Εσυ ξέρεις [....]

 13. avatar 667

  Εικόνα που δεν δακρύζει,δεν είναι θαυματουργή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει