Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο Πύργος, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

«Μαρτυρική» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την Τετάρτη, αφού τόσο η νεροποντή τις πρωινές ώρες όσο και τα μεγαλύτερης εντάσεως καιρικά φαινόμενα το βράδυ, έσπειραν τον τρόμο στους πολίτες που προσπαθούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να προφυλάξουν τις περιουσίες τους, τα ζωντανά τους και τις καλλιέργειες τους. Φύση αδύνατον όμως να μπορέσουν να τα βάλουν με τον καιρό, ο οποίος πλήγωσε ανεπανόρθωτα αρκετές περιοχές του δήμου.

Θεομηνία και προβλήματα

Σημαντικές αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν στην ένταση της βροχής από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης όπου ξεκίνησε, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

Περιοχές όπως Βιδιά, Ροφιάς, Λιθαράκια, Άγιος Σπυρίδωνας, Επιτάλιο, Αμπελώνας, Κολίρι, Λαμπέτι, αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη βραδινή νεροποντή, όπου στο τελευταίο μάλιστα είχε αποκλειστεί ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό εξαιτίας των νερών που βγήκαν από το αυλάκι και υπήρχαν και εγκλωβισμένοι άνθρωποι κυρίως στα αυτοκίνητά τους.

Σπασμένα τηλέφωνα

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου είχε πάρει πραγματικά φωτιά.

Οι συνολικές κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων έφτασαν τις 80, με το δήμο Πύργου να έχει τον εξωπραγματικό αριθμό των 74 και το δήμο Ζαχάρως να έχει τις υπόλοιπες 6. Πρόκειται για μια νύχτα που ουσιαστικά οδήγησε το δήμο στο να χαρακτηριστεί και με τη «βούλα» σε έκτακτη ανάγκη.

Η ανατολή… «έφερε» σοκ

Αρκετοί πολίτες έδιναν τεράστια μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους και τα ζωντανά τους, μιας και δε μπορούσαν με τίποτα να εμποδίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η κατάσταση ήταν άσχημη σε αρκετές περιοχές, αλλά ιδιαίτερα σε Ροφιά και Επιτάλιο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είχαν μετατραπεί σε μια απέραντη θάλασσα που θα σόκαρε τον οποιονδήποτε.

Ξανά λίμνη… λόγω καιρού

Το πρόβλημα στο Επιτάλιο είναι χρόνιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις η περιοχή παίρνει την «παλαιά μορφή» της, αυτή της λίμνης, όταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμυρίζουν. Ίδια εικόνα και χθες, όπου αρκετά σπαρμένα κτήματα καταστράφηκαν, γεμίζοντας απόγνωση τους ιδιοκτήτες των οποίων το εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Παρακάτω, ακολουθούν οι δηλώσεις τριών αγροτών στην εφημερίδα «Πατρίς» για την καταστροφή των περιουσιών τους:

Νικόλαος Παπουτσογιαννόπουλος: «Μια στάνη και τέσσερα χωράφια που έχω νοικιάσει τα βρήκα κάτω από το νερό. Συνολικά η έκταση των χωραφιών όλων των ιδιοκτητών πιθανόν να ξεπερνά τα 100 στρέμματα. Το ΤΟΕΒ κάθε χρόνο μας βάζει να πληρώνουμε τα πάγια, αλλά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση αυτή. Θα μπορούσαν όμως έστω και με μικρές πράξεις να γλιτώσουμε κάτι».

Γιώργος Αναστόπουλος: «Το φυσικό φαινόμενο μας έβλαψε σε μεγάλο βαθμό απόψε. Τα νερά είχαν σημαντική διάρκεια. Έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις και για μένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει το ΤΟΕΒ Επιταλίου, που δεν πραγματοποίησε τους απαραίτητους καθαρισμούς στους αποστραγγιστικούς τάφρους. Αυτό είναι που έχει βλάψει και μεγάλο μέρος της περιοχής μας και τις καλλιέργειές μας. Οι φόροι είναι για να καθαρίζουν τα αποστραγγιστικά και να φτιάχνουν τους δρόμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και κάποιος πρέπει να ελέγξει για ποιο λόγο δεν έγινε τίποτα και πλέον έχουμε αποκοπεί».

Γρηγόριος Κόττας: «Η έκταση με τις καλλιέργειές μου, το εξοχικό μου και οι τροφές που έχω για τα ζώα μου βρέθηκαν όλα πλημμυρισμένα, με τη ζημιά να είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Δεν υπάρχει πουθενά σημείο να φεύγουν τα νερά, ενώ το αποστραγγιστικό τραβάει λίγο. Η καταστροφή των καλλιεργειών θα είναι ολοκληρωτική αν συνεχίσει να παραμένει το νερό εντός των εκτάσεων».

Τους πλάκωσε το βουνό

Τον τρόμο έζησε όλο το βράδυ μια οικογένεια στο Επιτάλιο, αφού η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μικρή κατολίσθηση στο βουνό που βρισκόταν πάνω από την οικεία τους, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στα μπαλκόνια και ακολούθως στο σπίτι τους τεράστιοι όγκοι λάσπης μαζί με τα νερά που εκείνη την ώρα είχαν συγκεντρωθεί από τη βροχή.

Οι προσπάθειες τους όλη τη νύχτα αλλά και το πρωί ήταν υπεράνθρωπες, έχοντας στο πλάι τους και μερικούς εργάτες που πάλευαν να διώξουν τους χωμάτινους όγκους που κόπηκαν από το βουνό. Τα ηλεκτρικά εντός του σπιτιού έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ περιέγραψαν με μεγάλη γλαφυρότητα τις στιγμές τρόμου που έζησαν.

Απροσπέλαστο λόγω λάσπης

Η λάσπη όμως έπαιξε άσχημα παιχνίδια και εντός του χωριού, αφού ο κεντρικός άξονας της κοινότητας βρέθηκε σε αρκετά σημεία του με τεράστιους όγκους λάσπης που έκαναν την προσπέλασή του ακατόρθωτη.

Ο πρόεδρος, μαζί με αρκετούς συγχωριανούς του και με τη βοήθεια μηχανήματος JCB κατάφεραν να διανοίξουν τους δρόμους και να μπορεί ο κόσμος να κινείται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σ’ αυτούς.

Βιβλική καταστροφή στον Ροφιά

Πιθανότατα το ισχυρότερο πλήγμα από όλες τις περιοχές δέχθηκε η περιοχή του Ροφιά, όπου το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το ένα μέτρο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους.

Τεράστιο μέρος των καλλιεργειών τους κατεστραμμένο, πνιγμένα ζώα, τροφές πλέον άχρηστες, οικιακά έπιπλα βρεγμένα και κατεστραμμένα, είναι ο τραγικός απολογισμός των κατοίκων στην περιοχή Ροφιά.

Η εφημερίδα «Πατρίς» βρέθηκε κοντά στους πληγέντες, προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές και την απόγνωσή τους από την καταστροφή των υπαρχόντων τους που προκάλεσε ο κακός καιρός.

Γιώργος Πλεμμένος: «Ο κίνδυνος χθες το βράδυ ήταν τέτοιος, που μπορούσαμε να χάσουμε και τη ζωή μας. Αυτό δε συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά κάθε χρόνο. Κάτι πρέπει να γίνει. Τα αποστραγγιστικά είναι ακαθάριστα. Πρέπει να αφήσουμε τις περιουσίες μας και να φύγουμε; Κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα. Άλλα ζώα πνίγηκαν και άλλα τα σώσαμε τελευταία στιγμή. Προϊόντα όπως η γλυκοπατάτα που εμπορευόμαστε είναι άχρηστα. Οι τροφές των ζώων έχουν βραχεί και πλέον είναι για πέταμα, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση γιατί δεν έχω τίποτα να τα ταΐσω».

Γιώργος Σταυρόπουλος: «Η ζημιά είναι καταστροφική. Για μένα πάντα ευθύνονται οι αρμόδιες αρχές, διότι ο καθαρισμός των τάφρων για τη φετινή σεζόν ξεκίνησε από αντίθετη κατεύθυνση. Όντας γέννημα θρέμμα της περιοχής, κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάγαμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν μπορεί μια περιοχή να δέχεται νερά από παντού. Δε ζητάω ελεημοσύνες, αλλά να κοιτάξει η Πολιτεία να κάνει σωστά τη δουλειά της».

Μαρίνα Σταυροπούλου-Αντωνοπούλου: «Συνολικά πέντε στρέμματα θερμοκήπια έχουν πνιγεί. Δεν έχουμε ελπίδα πλέον. Δεν έχουμε μέλλον. Ακόμα και το σπίτι μας είναι πλημμυρισμένο. Έχω δυο ανθρώπους που είναι άρρωστοι και κατάκοιτοι και κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προφυλάξουμε αυτούς, αλλά και την περιουσία και τα ζώα μας».

Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος: «Η ζημιά είναι τεράστια. Όλη η περιοχή έγινε μια λίμνη. Πρόκειται για έκταση στην οποία εκτρέφω τα ζώα. Ορισμένα εξ αυτών είχαν πνιγεί και προσπαθήσαμε να σώσουμε όσα ήταν ακόμα ζωντανά».

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση ήταν από το βράδυ της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας η Π.Ε. Ηλείας, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν λόγω υψηλών ποσοστών βροχόπτωσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, θέλησε να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι τις εργασίες που πραγματοποιούσαν τα μηχανήματα της Περιφέρειας στα Λασταίικα, πλησίον του ασύλου ανιάτων «Βασιλείαδα», όπου από τους δυο αγωγούς κάτω από τη γέφυρα ο ένας ήταν ολοκληρωτικά βουλωμένος και ο άλλος είχε κλείσει ο μισός.

Τόνισε πως στόχος του είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα των ομαλή απορροή των όμβριων υδάτων. Αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε η πόλη του Πύργου και οι κοινότητες του δήμου, όπως η περιοχή του πρώην Ιάρδανου, η περιοχή του Ενιπέα, καθώς και η Ζαχάρω.

Εστίασε στις αποστραγγιστικές τάφρους και τη μη απορροή των υδάτων από αυτές και τόνισε πως με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας επιχειρείται να καθαρίσουν και να διεξάγεται πλέον ομαλά.

Επιπλέον, δήλωσε πως δεν διαθέτονται τα οικονομικά και τεχνικά μέσα για το ριζικό καθαρισμό όλων των αποστραγγιστικών τάφρων και καναλιών. Στόχος της Π.Ε. Ηλείας είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων και η αξιολόγηση των σημείων που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα για να καθαριστούν πρώτα. Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Πύργου είναι άριστη, με τις ενέργειες που γίνονται να έχουν σκοπό την άμεση λύση των προβλημάτων.

Τέλος, έκανε λόγο και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ανακηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.