Σε ένα απολύτως οικολογικό κτίριο φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας. Εντός των προσεχών μηνών θα ξηλωθούν 364 air condition, θα ξεκινήσει η τοποθέτηση δύο τεράστιων συστημάτων κλιματισμού στο κτίριο, θα εγκατασταθεί ειδική μονάδα θέρμανσης και ψύξης στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου με τα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης (αν και ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου), θα τοποθετηθούν 190 κουφώματα εξωτερικών όψεων και θα γίνει προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα του κοινοβουλευτικού μεγάρου.

Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, η Βουλή (που για όσους δεν το γνωρίζουν έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως μνημείο) θα αναβαθμιστεί στο σύνολό της ενεργειακά κατά τουλάχιστον μια κατηγορία, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αναμένεται να κυμανθεί στο 30% και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 39%.

Ποιοι θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό

Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και οι ενώσεις αυτών, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών έργων έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον σχετικό διαγωνισμό και δύναται να καταθέσουν προσφορές έως και την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 09:59:59 π.μ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.794.020 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, τουτέστιν, όποιος δώσει τη χαμηλότερη τιμή από τη στιγμή που θα καλύπτει τις προϋποθέσεις.

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες

Αναφορικά με τη συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζονται οι 730 ημερολογιακές ημέρες. Με άλλα λόγια οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός ακριβώς δύο ετών από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση. Με τα νέα συστήματα που θα τοποθετηθούν, θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όσον αφορά τη θέρμανση και την ψύξη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες του κτιρίου που έχει συνολικό εμβαδό 27.023 τετραγωνικών μέτρων και η δημιουργία του νέου κατάλληλου περιβάλλοντος θα καλύπτει τα 24.943 τετραγωνικά μέτρα.

Τα δύο συστήματα

Ο σχετικός διαγωνισμός αναφέρει αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα συστήματα κλιματισμού του κτιρίου. Δεν θα επικεντρωθούμε σε αυτά ενδελεχώς, απλώς θα αναφέρουμε ότι θα αποξηλωθούν τα περισσότερα από τα παλιά κλιματιστικά καθώς επίσης και οι σωληνώσεις των δικτύων ζεστού και κρύου νερού ενώ όσον αφορά τα συστήματα που θα τοποθετηθούν:

  • Το πρώτο σύστημα θα αποτελείται από κεντρική παραγωγή ψυχρού και θερμού νερού, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω υδρόψυκτων ψυκτών και τους υφιστάμενους λέβητες με καυστήρες φυσικού αερίου και θα εγκατασταθούν: 1. Ένας ψύκτης με τον αντίστοιχο πύργο ψύξης. 2. Νέο δίκτυο σωληνώσεων θερμού- ψυχρού νερού με τις αντίστοιχες αντλίες- collecter. 3. Ογδόντα πέντε τοπικές κλιματιστικές μονάδες νερού-αέρα (FCU) στους διαδρόμους. 4. Δυο νέες ΚΚΜ (Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες), στο δώμα του κτιρίου, για τις αίθουσες του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, και 5.Τρεις ΚΚΜ προς αντικατάσταση των υφισταμένων του εστιατορίου, του μαγειρείου και της Αίθουσας Ελευθέριος Βενιζέλου.
  • Το δεύτερο σύστημα θα αποτελείται από: 1. Δεκαοκτώ κεντρικές μονάδες αντλίες θερμότητας μεταβλητού ψυκτικού μέσου (τύπου VRF) 2. Τριακόσιες εξήντα τέσσερις εσωτερικές μονάδες που τοποθετούνται στις θέσεις των υφιστάμενων τοπικών κλιματιστικών μονάδων (FCU & SPLIT), ενώ 3. τα δίκτυα του ψυκτικού μέσου θα οδεύουν κατά κανόνα στις υφιστάμενες οδεύσεις των δικτύων νερού που τροφοδοτούσαν τις τοπικές κλιματιστικές μονάδες (FCU).

Επίσης θα εγκατασταθεί ένα Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης του Κτηρίου (BMS), το οποίο θα ελέγχει όλα τα ανωτέρω συστήματα κλιματισμού.

Γ.ΣΑΡ.