Τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες παραμονής των αιτούντων άσυλο στη Λέρο και το φόβο ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν με την έλευση του χειμώνα εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» και «Pro Asyl».

Όπως επισημαίνουν, στη Λέρο υπάρχει υπερπληθυσμός με «αυξημένες αφίξεις, συνεχείς μεταφορές από άλλα νησιά και μειωμένους ρυθμούς μεταφοράς στην ενδοχώρα». Όπως περιγράφουν, εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις εκτός του hotspot στη Λέρο, «σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, καθώς ζουν σε σκηνές δίπλα στη θάλασσα, σε αυτοσχέδια παραπήγματα αλλά και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του παλιού ψυχιατρείου, χωρίς ρεύμα, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η ιατρική φροντίδα για εκείνους που ζουν μέσα και έξω από το hotspot είναι «σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ λόγω των σημαντικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκτίμησης ευαλωτότητας και να επιταχυνθούν οι μεταφορές στην ενδοχώρα».

Οι δύο οργανώσεις καλούν τις ελληνικές αρχές να επισπεύσουν τις οργανωμένες μεταφορές προσφύγων από τη Λέρο στην ενδοχώρα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την παροχή ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε ιατρική φροντίδα. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ καλούν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.