Πύρινη κόλαση επικρατεί από νωρίς το μεσημέρι στη Μεσαρά της Κρήτης με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και πολλούς κατοίκους να προσπαθούν  να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πάνω από το χωριό Αληθινή, απέναντι από τις Μοίρες .

Στα χωριά Αντισκάρι και Πηγαϊδάκια η φωτιά απείλησε τα σπίτια και το απόγευμα είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο ακόμη και εκκένωσης, πράγμα που τελικά αποφεύχθηκε λόγω της επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων και των 3 ελικοπτέρων.

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και από τις φλόγες καταστράφηκαν θερμοκήπια, ελιές και κάηκαν δεκάδες αιγοπρόβατα.

Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά σε σπίτια στον οικισμό Μεγάλο Λιβάδι στη Σέριφο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα. Η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Οι Αρχές εκκένωσαν προληπτικά τους οικισμούς Κουταλά και Μεγάλο Λιβάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί δύο σπίτια.

Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, μαζί με εννέα άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στη Ρόδο το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί σε μήκος 2 χλμ, όπου καίγεται δάσος στο χωριό Ίστριο στα νότια του νησιού.

Στην κατάσβεσή τους συμμετέχουν 21 άνδρες της πυροσβεστικής με εννέα οχήματα,τετραμελές πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και γι’ αυτό εκκενώθηκε το χωριό Βάτι. Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει και για τους κατοίκους των περιοχών Γεννάδιου και Λαχανιάς καθώς η φορά των ανέμων κατευθύνει προς εκείνη τη περιοχή τη φωτιά. Επίσης αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκοτεινιάσει την περιοχή μέχρι και την Λίνδο.

Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε.

Περίπου στις 8 το βράδυ έφθασε στη Ρόδο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος βρίσκεται στο τόπο της φωτιάς, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τον απολογισμό της μέχρι τώρα κατάστασης και τις ενέργειες που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών θα έρθουν στο νησί από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι, ενώ έγλειψαν και σπίτια στο χωριό Προφύλια.

Με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κάνει έκκληση σε όσους διαθέτουν βαρέα οχήματα να σπεύσουν στην περιοχή και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.