Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει και να επιδοτήσει κατά 95% την επέκταση του νότιου λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Η Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 113,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 96,9 εκατ. αποτελούν χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 120 εκατ. ευρώ (χωρίς εκπτώσεις), και εκτός από την κοινοτική ενίσχυση, 17 εκατ. ευρώ θα είναι η εθνική συνδρομή και 6,1 εκατ. η ιδιωτική συμμετοχή του ΟΛΠ Α.Ε.

«Η απόφαση φέρνει 120 εκατ. ευρώ στον Πειραιά, ενισχύει την ελληνική κρουαζιέρα, δικαιώνοντας τις προσπάθειές μας για τη μετατροπή του λιμένα Πειραιά σε πύλη τουρισμού και πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Το έργο, που θα μετατρέψει τον Πειραιά σε κόμβο κρουαζιέρας της Μεσογείου, έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Αφορά την επέκταση του νότιου επιβατικού λιμένα Πειραιά με την κατασκευή 2 νέων θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους άνω των 300 μέτρων και χωρητικότητας 4.000 επιβατών.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα το 2011, τα πλοία νέας γενιάς αντιπροσώπευαν περίπου το 36% της χωρητικότητας των κρουαζιερόπλοιων στη Μεσόγειο. Το λιμάνι του Πειραιά που έχει 9 θέσεις πρόσδεσης για κρουαζιερόπλοια, διαθέτει σήμερα μόνο μία θέση πρόσδεσης που καλύπτει κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν από τις 15 Μαρτίου 2014 έως τις 31 Μαρτίου 2015.