Στρατηγός Κωσταράκος για Συρία: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει

Ολόκληρο το κείμενο του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ


ΕΛΛΑΔΑ
10:54
14/10/2019
Στρατηγός Κωσταράκος για Συρία: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει
21
loading

Την εκτίμηση ότι «η Τουρκία δεν μπλοφάρει» διατυπώνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά επικαλούμενος την πολυετή ενασχόληση στα 45 έτη της στρατιωτικής του καριέρας «με τον δυνητικό και διαχρονικό αντίπαλο της χώρας μας {...} η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ με την πέννα από εκεί όπου ο στρατός της μπήκε με τη ξιφολόγχη».

Ολόκληρο το κείμενο του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ:

«Δεν είμαι ειδικός τουρκολόγος. Ούτε και πολιτικός αναλυτής ή ακαδημαϊκός γεωπολιτικός επιστήμων, και φυσικά δεν διαθέτω περισσότερες ή «ειδικές» πληροφορίες από τα αρμόδια και υπεύθυνα για αυτό, όργανα. Επειδή όμως στα 45 χρόνια της στρατιωτικής μου καριέρας ασχολήθηκα, ως όφειλα, με τον δυνητικό και διαχρονικό αντίπαλο της χώρας μας, την Τουρκία, θεωρώ ότι απέκτησα κάποια γνώση για τη χώρα, την οποία αυτή γνώση, είχα την τύχη και την τιμή, να την εμπλουτίσω με την εμπειρία μου στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Κατέληξα λοιπόν σε επτά σημεία που περιγράφουν κατά τη γνώμη μου σε ικανοποιητικό βαθμό την τουρκική συμπεριφορά, αντίληψη και νοοτροπία.

1. Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Οι προθέσεις και οι επιθυμίες της ανακοινώνονται ξεκάθαρα και καταβάλλεται διαχρονικά άοκνη, σταθερή και συνεχής προσπάθεια να υλοποιηθούν. Διαπραγματεύεται αλλά δεν μπλοφάρει. Αυτά που λέει θα τα πραγματοποιήσει.

2. Η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ με την πέννα από εκεί όπου ο στρατός της μπήκε με τη ξιφολόγχη. Η τήρηση των διεθνών συνθηκών ή των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου ποτέ δεν εμπόδισε τη Τουρκία από το να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για την επιδίωξη των στόχων της. Η διεθνής κατάσταση και οι διεθνείς σχέσεις για την Τουρκία δεν στηρίζονται σε αρχές και αξίες αλλά αποκλειστικά στην ισχύ και στην επιβολή της. Η εισβολή στη Βόρεια Συρία είναι μια κατάφωρη καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας. Οποίος καταπατά τόσο βάναυσα τα νότια σύνορα του, τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ή να ελπίζουμε, ότι θα σεβαστεί τα δυτικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα του με την Ελλάδα;

3. Οι Τουρκικές ενέργειες είναι πάντα προβλέψιμες. Ακολουθούν και σέβονται τις διαδικασίες και τον βασικό και αρχικό σχεδιασμό. Η Άγκυρα εκτελεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και εμμένει στον αρχικό σκοπό και στους αρχικούς στόχους χωρίς να παρεκκλίνει από αυτούς, ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Δεν επιδιώκονται και δεν ενθαρρύνονται εκπλήξεις ή αυτοσχεδιασμοί. Η πρόθεση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Βόρειο Συρία ανακοινώθηκε στους Αμερικανούς από την Τουρκία ήδη από το 2014. Παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών και της διεθνούς κοινότητος υλοποιείται το 2019. Όλες οι πρόσφατες ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Όρκου του 1920 που πρόσφατα «ανανέωσε» η τουρκική ηγεσία. Αφορούσε στην επανάκτηση των εδαφών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

4. Η Τουρκία στις σχέσεις της στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στο διεθνή χώρο δεν είναι φιλική, ούτε διαλεκτική, συμφιλιωτική ή συναινετική. Είναι μόνιμα και αποκλειστικά συγκρουσιακή προς όλους όσους έχουν αντίθετη γνώμη ή αντίθετα συμφέροντα. Εφόσον είσαι αντίπαλος δεν επιθυμεί να σου δώσει το χέρι και να έρθετε σε συνεννόηση. Επιθυμεί να σε ρίξει από το βράχο για να τελειώσει η αντιπαράθεση μαζί σου. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία παρόλη την προσπάθεια της να φανεί ως τέτοια, δεν είναι και ενδεχομένως να μην μπορεί ποτέ να γίνει, μια δυτικού τύπου χώρα. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι δεν πέρασε από το αμόνι του ανθρωπισμού, της χριστιανικής ηθικής, της δημοκρατίας και των προβλέψεων του κράτους δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σφυρηλάτησαν τις δυτικές δημοκρατίες. Παρόλη τη δυτικόστροφη πορεία της όσο επικρατούσαν τα κεμαλικά ριζοσπαστικά ιδεώδη η Τουρκία είναι διαφορετική. Δεν ενδιαφέρεται -παρά τα όσα λέει - για λύσεις αμοιβαίου κέρδους (win - win). Επιδιώκει και αναγνωρίζει μόνο λύσεις μηδενικού αθροίσματος (zero sum) όπου αυτή θα είναι ο αποκλειστικός νικητής. Δεν συνδιαλέγεται παρά μόνο με τους όρους της. Προσπαθεί πάντα να περιορίζει τον αντίπαλο της, αφήνοντας του δυο μόνο βασικές επιλογές: συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ή κρίση και ενδεχομένως πόλεμο με τις πολυπληθείς και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της.

5. Ο Ερντογάν επιδιώκει κάποιες μεγάλες επιτυχίες, κατά κύριο λόγο εδαφικές, αλλά και οικονομικές/επενδυτικές, οι οποίες κατά τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, θα του προσδώσουν το ανάλογο κύρος αλλά και το προσωπικό «αφήγημα» που θα του εξασφαλίσει τη θέση του νέου Εθνάρχη – Πατέρα των Τούρκων σε διαδοχή και αντικατάσταση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ή τα έργα υποδομής δεν επαρκούν. Απαιτείται απόκτηση εδάφους. Οι εδαφικές φιλοδοξίες του δεν είναι καινούργιες. Ξαναήρθαν στο προσκήνιο με την αναβίωση του Εθνικού Όρκου. Το θέμα των υδρογονανθράκων, χωρίς να υποτιμάται η επενδυτική του αξία, είναι απλά η πρόφαση που βρήκε και εκμεταλλεύεται προκειμένου να διεκδικήσει παλαιά οθωμανικά εδάφη, δικαιώματα, αναβαθμισμένο ρόλο και χώρο ελιγμών και κυριαρχίας. Η ανάδυση της Τουρκίας σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στις μέρες μας, ξεκίνησε από τον Τουργκούτ Οζάλ και συνεχίζεται από τον Ερντογάν.

6. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι, η τουρκική κοινωνία είναι «εκπαιδευμένη» στον εθνικιστικό αναθεωρητισμό και τις μαξιμαλιστικές εθνικιστικές επιδιώξεις. Αυτό συνεπάγεται μια συνεχή ψυχολογική εξοικείωση με το ενδεχόμενο σύρραξης με τα γειτονικά κράτη. Αυτό εξυπηρετεί η κατά καιρούς αναβίωση των απαιτήσεων για τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα εξ αιτίας του κουρδικού ανταρτοπόλεμου, η τουρκική κοινωνία έχει εξοικειωθεί και έχει συνηθίσει στις ανθρώπινες απώλειες των στρατιωτικών της κατά τη διεξαγωγή διαφόρων επιχειρήσεων. Καταλαβαίνει επίσης ότι θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων – φίλιων και εχθρών, και είναι παντελώς αδιάφορη για τυχόν ωμότητες και εγκλήματα που θα διαπράξουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή οι σύμμαχοι τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάντα την πλήρη υποστήριξη και αγάπη του τουρκικού λαού.

7. Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλη ατομική αλλά και συλλογική τακτική και επιχειρησιακή εμπειρία και γνώση από την εκτέλεση πραγματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων. Τα στελέχη τους έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τη διοίκηση τον έλεγχο και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και με τις απώλειες προσωπικού και τις συναισθηματικές δυσχέρειες και τα ψυχολογικά τραύματα που αυτές συνεπάγονται. Έχουν ζήσει σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Η εκπαίδευση και η εμπειρία αυτή αντισταθμίζει κατά τη γνώμη μου σε πολύ μεγάλο βαθμό διάφορους πραγματικούς ή φανταστικούς πολλαπλασιαστές ισχύος ή σημεία υπεροχής που θεωρείται ότι έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ως άλλοθι και αντιστάθμισμα υφισταμένων ελλείψεων σε οργάνωση επάνδρωση και εξοπλισμό.

Όσο για το σχόλιο που ακούγεται όλο και συχνότερα , ακόμη και στα ΜΜΕ, δηλαδή, για το πώς εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη, με τις πολλαπλάσιες στρατιωτικές της δυνατότητες, τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της και τα χιλιάδες άρματα και πυροβόλα, με δεδομένο ότι είμαστε μια πολύ μικρότερη χώρα με οικονομία σε κρίση και με πολύ μικρότερες στρατιωτικές δυνατότητες και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό και ένοπλες δυνάμεις, θα ήθελα να πω το εξής:

Την απειλή και τον αντίπαλο δεν τους επιλέγεις, απλά τους αναγνωρίζεις, τους αξιολογείς και σχεδιάζεις ψύχραιμα πως θα τους αντιμετωπίσεις. Αυτός μας έτυχε, αυτόν θα αντιμετωπίσουμε. Η παγκόσμια εμπειρία αλλά και η ιστορική διαδρομή του ελληνισμού δείχνει ότι δεν υπάρχουν απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε».

Μια προσωπική προσέγγιση για την τουρκική συμπεριφορά. Δεν είμαι ειδικός τουρκολόγος. Ούτε και πολιτικός αναλυτής ή...

Posted by Mikhail Kostarakos on Sunday, 13 October 2019

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar τραλαλα

  ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΚΟΓΛΟΥ. Και οι δύο είναι κλασσικοί γυμνοσάλιαγκοι, επαίοντες της πάρτης τους, καραμπινάτες κομματοκρατικές μετριότητες ενεργούντες ως χρήσιμοι ηλίθιοι Παϊτογενούς υποτακτικότητας και ανατριχιαστικής διαγκωνιζόμενης γλοιωδίας........απλά του Κωσταράκου δεν του έσκασαν στα χέρια του οι Πρέσπες και κάνει πως κουνιέται τώρα.....

 2. avatar John1

  O τουρκικός στρατός έχει φρόνημα και πολεμική εμπειρία την ώρα που ο ελληνικός στρατός βάζει τους φαντάρους να κάνουν τις υπηρέτριες των λαθρομεταναστών και τα στελέχη του στην πλειοψηφία έχουν γίνει δημόσιοi κηφήνες γλύφτες των κλεφτοπολιτικάντηδων...
  Οι Τούρκοι έχουν ηγέτες όπως τον Ερντογάν,Τσαβούσογλου κλπ,οι δικοί μας βγάζουν τον πρόεδρο τους 15μελούς Τσίπρα,τον Κούλη τον διάδοχο Μητσοτάκη και τον Πάκη που απειλέί με αυστηρό μήνυμα τους Τούρκους

 3. avatar PanosGianaros

  ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕΡΑ - ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ. . . . !
  ΜΑΧΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ . . . !
  Εδώ όμως δεν δίνουν παράσημα . . . !
  Στα πεδία των μαχών τόσα χρόνια γεμίσανε τα \' \' πέτα \' \' τους με βελούδο . . . !
  Λίγη ντροπή παιδιά . . !

 4. avatar Carman

  Δε νομιζω ότι ειναι εύκολο να εξολοθρεύσουν κάποιους Λαούς. Ειδικά οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν είχαν πάθει το θάνατο της αλεπούς ας μη το ξεχνάμε αυτο. Όσο για τους Τούρκους ειναι θρασύδειλοι στη Συρία παίζουν μονότερμα. Οι μεν χτυπάνε με αεροπλάνα και τανκς οι δε Κουρδοι με λιανοτουφεκα. Ας κάνουν την εμφάνιση τους δυο αεροπλανάκια συριακά και τότε να δούμε προς τα που θα κάνουν.

 5. avatar Μάθετε πρώτα!!

  Πολύ σωστός.- Ε!! και κάποιοι πρέπει να υπηρετήσουν και στις Βρυξέλλες και σε πρεσβείες και σε προξενεία, δεν το γνωρίζεται;

 6. avatar Αν μας επιτεθούν

  Θα μας προστατέψει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Λέω εγώ τώρα καμιά [...] να περνάει η ώρα....

 7. avatar Κοιτάτε φάτσα

  Κάτι τέτοιες φάτσες πρέπει να δείχνουν στα παιδάκια για να τρώνε το φαγητό τους. Με τι σας έκανε η μάνα σας εσάς τους στρατοτέτοιους και βγήκατε έτσι;

  Φάε το φαΐ σου, γιατί θα έρθει ο Κωσταράκος να σε πάρει. Έτσι θα λέμε.

 8. avatar Τόσο απλά!

  Eύστοχότατος.

 9. avatar Ναστος

  Στρατηγέ μόνο από την Κύπρο δεν έφυγαν, διαχρονικά οι Τούρκοι και οι Οθωμανοί άφησαν πολλά εδάφη με την πένα όπως και η Θεσσαλονίκη με την πένα την πήραμε από τους Τούρκους

 10. avatar ειπε ο πρωην βολεμενος στας Βρυξελλας με πολυπληθες τσουρμο επιτελων

  Οσον καιρο ησουν στας Βρυξελλας, ανησυχησες καθολου ή τωρα ανακαλυψες την Αμερικη???

  1. avatar Είπε την κοτσάνα του ο ανόητος νεοέλληνας

   αυτά που λέει είναι πολύ σοβαρά πράγματα και για σένα το \"μη βολεμένο\", παντελώς ανόητε!

   1. avatar Λιγη ντροπη ρε

    Οταν ασοβαροι ανθρωποι μιλανε για σοβαρα πραγματα τοτε αυτα χανουν την σοβαροτητα τους...

    1. avatar Είπε την κοτσάνα του ο ανόητος νεοέλληνας

     Είσαι εσύ σε θέση να κρίνεις;
     Και αν ναι, πόθεν;

 11. avatar Πού καλή ανάλυση

  Όποιος τη διαβάσει θα δει ότι είναι μια πολύ σοβαρή & αληθινή ανάλυση της κατάστασης.
  Αυτοί που γράφουν λάσπη σε τέτοια άρθρα είναι είτε προκταράκια των τουρκων είτε αριστεροί απάτριδες.

 12. avatar EAGLEVIEW

  ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

 13. avatar αλιευς

  Αψογος και ρεαλιστικος!!!!

 14. avatar Savvidis

  Στρατηγέ πολύ ωραία η ανάλυση σου και συμφωνούμε απόλυτα με την τελευταία παράγραφο στον επίλογο. Το θέμα είναι τι κάναμε εμείς σαν Ελλάδα όλα αυτά τα τελευταία 45 χρόνια μετά το \'74 για όλα αυτά που αναλύετε στις 7 παραγράφους.
  Απολύτως τίποτα. Ψηφίζαμε πολιτικούς που έκαναν τα πάντα για να διαλύσουν κάθε έννοια εθνικής συνείδησης ενώ εσείς οι στρατιωτικοί δεχθήκατε αυτό το πλήρες διεφθαρμένο αναξιοκρατικό σύστημα όπου οι επιλογές των ανωτάτων αξιωματικών γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται πρωτίστως με κομματικά κριτήρια.

 15. avatar Stilitis

  Γιούργιααααααααααα!!!!

 16. avatar Σπύροc

  Την Τουρκία μόνοι μας δε μπορούμε να τη νικήσουμε. Η ελπίδα που έχουμε λόγω της τουρκικής πολιτικής που δημιουργεί εχθρούς, είναι ότι τη στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα μας, θα δεχθούν επιθέσεις από όλους τους γείτονες που θα βρουν ευκαιρία να πληγώσουν το θηρίο. Και από τωρινούς \"λυκοσυμμάχους\" βλ. Ρώσους που είναι πολύ πρόθυμοι να τους προμηθεύσουν S400 δε ξεχνούν όμως ότι λίγο καιρό πριν οι Τούρκοι έριξαν αεροσκάφος τους. Θέλω πολύ να δω πως θα δουλέψουν οι S400 εναντίον ρωσικών αεροσκαφών...

  1. avatar τριαλαρο

   αν ήμουν ρωσία δε θα πουλούσα εξοπλισμό που δεν θα είχα τα μέσα να αντιμετωπίσω.

   1. avatar Άλφα…

    Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι έχουν την δυνατότητα να εξολοθρευσουν τους συμμάχους τους σε μία μέρα..... Είτε αυτοί είναι Ινδοί Κινέζοι είτε Γάλλοι είτε Γερμανοί η οποιαδήποτε άλλη χώρα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει