Θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα φαίνεται να θέτει η Άγκυρα

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης»


ΕΛΛΑΔΑ
12:31
13/10/2019
Θέμα τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα φαίνεται να θέτει η Άγκυρα
33
loading

Στο στόχαστρο της Άγκυρας μπήκαν εκ νέου η Ρόδος και η Κως, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως υπάρχει δήθεν… τουρκική μειονότητα.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Η τελευταία άψογα σχεδιασμένη τουρκική κίνηση δημιουργίας μειονοτικού θέματος στα Δωδεκάνησα υλοποιήθηκε στην Σμύρνη στις 10 Οκτωβρίου σε "συνέδριο", παρουσία πλήθους Τούρκων επιστημόνων ως ομιλητών.

Το Διεθνές Συμπόσιο για τους "Τούρκους" σε Ρόδο και Κω, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Ο κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής ανθελληνικής οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα και πολλοί άλλοι.

Μέσω του συνεδρίου που έχει ουσιαστικά την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης συζητήθηκαν:

– Τα προβλήματα της ιθαγένειας, (ζητούν τουρκική ιθαγένεια για τους μουσουλμάνους των νησιών αυτών μιας και δεν τους επηρεάζει η συνθήκη της Λωζάννης).
– Της εκπαίδευσης στην τουρκική γλώσσα, (ζητούν τουρκόγλωσσα σχολεία για τα παιδιά τους εφόσον αναγνωριστούν ως τουρκική μειονότητα)
– Το πρόβλημα της θρησκείας και της λατρείας (θέλουν Τζαμιά)
– Το πρόβλημα της οργάνωσης και το πρόβλημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών Τούρκων, (οθωμανικά μνημεία)
– Το πρόβλημα του μίσους και της… καταπίεσης του ελληνικού κράτους
– Το πρόβλημα των τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων και των Βακουφίων

«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», γράφει ο τουρκικός τύπος, σε μια προσπάθεια να εγερθεί θέμα και να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση από την Τουρκία.

Το κύριο σχέδιο μετά την προσπάθεια αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας» σε Ρόδο και Κω είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και αφορά στην επιστροφή «περιουσιών» στα νησιά αυτά.

Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για έναν τρομερό μηχανισμό διεκδίκησης «περιουσιών» Τούρκων που ζούσαν σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα οποία έως το 1948 ανήκαν στην Ιταλία.

Πρόκειται για νέο κεφάλαιο στο σκοτεινό σχέδιο Ερντογάν για τα 18 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία.

Στην ουσία οι μουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα νησιά, είναι Έλληνες πολίτες, αλλά με την συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης, απαιτούν να εφαρμόζεται ο τουρκικός νόμος επί ελληνικού εδάφους, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ θέλουν να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κύρια προσπάθεια της Άγκυρας είναι να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα για να το ανταλλάξει πιθανόν με κάτι άλλο στην συνέχεια έχοντας πάντα κατά νου το Καστελόριζο.

Ενδεικτικό της προπαγάνδας της Άγκυρας είναι το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύθηκε προχθές μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του… «συμποσίου» με τίτλο: «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται», του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Μιλώντας σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.

Ενενήντα τοις εκατό των ιδιοτήτων των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφ και τώρα υπάρχουν μόνο 40», τόνισε.

Ο Eren δήλωσε ότι οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία».

Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.

Υποστηρίζεται ότι λίγοι Δωδεκανήσιοι Τούρκοι φοιτητές εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας μέσω του προγράμματος υποτροφιών της Τουρκίας. Ο Eren δήλωσε ότι διοργανώνονται πολιτιστικά ταξίδια για τους νέους Τούρκους των Δωδεκανήσων και πάνω από 100 συμμετείχαν σ’ αυτά για να επισκεφθούν ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Τουρκίας.

Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου μουσουλμάνων, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν Τούρκοι. Ισχυρίστηκε ότι σήμερα, στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

«Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς τα νησιά βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα.

Ο Kaymakci είπε ότι κατά τη δεκαετία του 1970 τα Τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.

«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar ειδατε τι εγινε θεσσαλονικη?

  σε λιγο καιρο που θα μας κανουν ντου οι τουρκοι θα κανουν ανταρτικο πολεων πακιστανοι,λαθρο και τσιγγανοι. και με τετοιες ενεργειες και με σφαγες. ο καθενας οτι ιδεολογια, οτι κομμα και να ψηφιζει ας λαβει τα καταλληλα μετρα ασφαλειας για να προστατευσει τον ευατο του, τα μαγαζια του, το σπιτι του και την οικογενεια του. δεν θα μπορει η αστυνομια να μας σωνει ολους θα γινεται ανταρτοπολεμος.

 2. avatar τρ ου

  Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι σε τι κατάσταση βρίσκεται ο στρατός μας και εάν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για έναν πιθανό πόλεμο. Αυτό που κάνει τώρα ο Ερντογάν στη Συρία, αργά ή γρήγορα θα το κάνει και σε κάποιο ή κάποια νησιά του Αιγαίου ή στην Κύπρο. Είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε? Γιατί κανείς Άγγλος, Γάλλος, Αμερικανός, κ.λ.π. δεν θα πολεμήσει για εμάς.....

 3. avatar κάπως έτσι

  αρχίζουν τα πανηγυράκια αυτά όπως στην Κύπρο. Ετοιμαστείτε.Ξυπνήστε ρε.ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΑΔΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ.

 4. avatar Κωος Μουσουλμάνος

  Σας βλέπω τους περισσότερους που βγάζετε χολή όμως δεν γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει στο νησί της Κω! Ζούμε χριστιανοί κ μουσουλμάνοι αρμονικά, χωρίς προβλήματα, ειρηνικά κ αγαπημένοι! Δεν υπάρχει μειονότητα κ η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων έτσι θέλει να μείνει!Υπαρχει μια πολύ μικρή μειοψηφία ηλιθι@ν οι οποίοι εγείρουν τα ζητήματα αυτά, όπως ηλιθι@ι υπάρχουν κ στην απέναντι πλευρά όπως κ σε ολόκληρο τον κόσμο! Ας μάθετε λοιπόν πως έχουν πραγματικά τα γεγονότα κ μετά ας σχολιάζουμε! Σας ευχαριστω

  1. avatar Απογονος πραγματικων Προσφυγων

   Και οι Αρμένιοι, και οι Πόντιοι και οι Έλληνες στην ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και στην Σμύρνη ζούσαν αρμονικά και ειρηνικά (η τουλάχιστον έτσι νόμιζαν). Έτσι μου έχει πει η Γιαγιά μου και ο Παππούς μου που μόλις και σωθήκαν από τους Τούρκους «φίλους» τους. Τούρκος και συμβίωσης μαζί δεν πάνε. Θα στην φέρει σίγουρα τώρα η σε κάποια στιγμή.
   Αρα ουστ και αν σας αρέσει. Εμάς προσωπικά μας αρέσει οποτε άντε απέναντι εκεί που είναι και η Πατρίδα σας.

  2. avatar και στην Κωνσταντινούπολη

   ζούσαν αρμονικά και αγαπημένα ΤΟΥΡΚΟΙ και ΕΛΛΗΝΕΣ μέχρι τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 1955...

  3. avatar μπα, να μαθουμε τι?

   Η χολη παει στον γελοιο μουσουλμανο δικτατορα και τους πιστους του σκυλους-λυκους, σε ολους αυτους που τρεχουν να μας μαθουν τροπους με καθε τροπο λες και ειμαστε οι θυτες κατα του αγαθου Ισλαμ.

  4. avatar Πριν απο πολεμο

   ολοι ζουν ειρηνικα, ο ιουλιος καισαρας ελεγε καλυτερα να χτυπας πρωτος, δηλ. πριν ο αλλος που ειναι αποφασισμενος σε προλαβει.

 5. avatar βρε τα μογγολα πλακα εχουν

  ελατε ρε μογγολα, εχει και στην Ομονοια ολα τα Βαλκανια, τη μιση Αφρικη, την Ασια, μεχρι Θιβετ και νησια Φεροε.

 6. avatar moot

  >Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης

  Να κάνουν σεξ. 🙂

 7. avatar Θράσος

  Όι Τούρκοι έχουν ξεσαλωσει καί οι λαοί κοιτάνε τώρα όσο για τούς πολιτικούς χωρίς λόγια

 8. avatar Θράσος

  Υπάρχουν ακόμα Έλληνες πού έχουν τεράστια περιουσία στην μικρά Ασία νά τά διεκδικήσει ο Κούλης μετά την σφαγή τα άρπαξαν όλα. Τώρα τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα δωστα όλα Έλληναρα

 9. avatar Μογγόλε

  Έλα με την όπισθεν και είμαι φορτωμένος !!

 10. avatar Η καλυτερη αμυνα

  ειναι η επιθεση, τι περιμενουμε και δεν κανουμε κι εμεις επιθετικη πολιτικη οπως ο ερντογαν, τοτε ολοι θα μας καλοπιανουν οπως την τουρκια, να απειλουμε κι εμεις λοιπον, και να γινει και πραξη,
  οτι θα εισβαλλουμε στα πατρια ελληνικα εδαφη που ειναι κατεχομενα απο τους τουρκους εδω και αιωνες.

  1. avatar Dragathor

   Αν απειλησουμε οτι θα εισβαλλουμε στην Τουρκια , οταν σταματησουν να γελανε, μπορει και να μας απαντησουν ...

 11. avatar Μιχαηλίδης

  Με αυτή την ενδοτική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μας περιμένουν πολλές συμφορές!

 12. avatar Ευπατριδης

  Ααααααντε! Πέφτουμε από τα σύννεφα...

 13. avatar mimis

  και δεν τα περνουνε.σαμπως γεματα λαθρομεταναστες θα ειναι σε λιγο.αφου εχουμε αχρηστους κυβερνωντες,ας πανε στον ερτογκαν.κλασσεις ανωτερος ειναι

 14. avatar ´το πρόβλημα του μίσους ´

  Γελάει (μάλλον κλαίει ) κι ο αλλαχ όταν μιλάτε για μίσος! Ντροπή της ανθρωπότητας!
  Όσο για τα μνημεία, βρε παναχρηστη ράτσα, ούτε παράγκα δε μπορείτε να κανετε, ακόμα κ το κοράνι το διαβάζατε σε εκκλησίες, ακόμα σε ελληνικά σπίτια ζείτε, κάνατε τους ναούς βίλες και τα ιερά των ναών σταύλους.. Ζώα, μιλάτε για μνημεία

 15. avatar Α μπα;

  Εμεις γιατι δε λεμε τιποτα; Πχ οι έλληνες της Μικρας Ασίας Από βορα ως Νότο και τα παραλια απεναντι απο Κυπρο και η Κ/πολη που πρεπει να επιστραφούν κλπ κλπ. Ουτε μια φορα. Δεν τολμαμε ε;

 16. avatar Τόνο Μάσας.

  Με την φόρα που έχουν πάρει οι Τούρκοι θα μας πάρουν και το Ιμάμ Μπαϊλντί.

 17. avatar Klai Main

  Τους είπε κάποιος με το ζόρι να μείνουν Ελλάδα.
  Δηλαδή άμα πάω να μείνω σε μια ξένη χώρα να ζήσω ,πρέπει να απαιτο.

 18. avatar Λουλουκος

  Το οτι εμειναν στα Δωδεκανησσα ηταν δικοι τους επιλογη μπορουσαν να πανε στην χωρα τους κ ας βολεφτουν με οτι εχει το καθε νησι με οσα τζαμια εχει κ αν θελουν σχολεια για να μην χαθει η γλωσσα τους( δεν χανετε ετσι κιαλιος γιατι μιλανε στο σπιτι) ας μεριμνησει το κρατος τους για αυτο κ να κανει αυτο της υποδομες .

 19. avatar dk.

  «Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης» - Έτσι και οι Πολωνοί στην Αθήνα 🙂

  1. avatar Τσειτς

   Δεν πιστεύω να έχεις παράπονο. Στηρίξαμε τους Πολωνούς απο την εποχή Solidarnost τότε που τα τοπικά κομμούνια σας την έπεφταν. Μέχρι και οικογένεια με παιδί που βραβεύτηκε η καλύτερη νεαρή μεταφράστρια στην EU Greek polish.

 20. avatar petmath

  τους ανοιξε η ορεξη !!!!!!!!!Για τους Ελληνες της Κωνσταντινουπολης ουτε κουβεντα !!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει