Πώς σχολιάζει ένας Σύρος που ζει στην Ελλάδα την επίθεση των Τούρκων στη χώρα του

«Άνοιξαν έναν κυκλώνα αίματος για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που ήθελαν», δηλώνει ο Bachar Moussa στο newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
17:02
11/10/2019
Πώς σχολιάζει ένας Σύρος που ζει στην Ελλάδα την επίθεση των Τούρκων στη χώρα του
7
loading

«Ξαναμπαίνουμε σε έναν κυκλώνα αίματος που δεν χρειάζεται» λέει ο Σύρος Bachar Moussa στο newsbeast.gr. Ο διδάκτωρ Οικονομικών και συγγραφέας από τη Συρία που ζει πλέον στη Θεσσαλονίκη, έχει συγγενείς και στενούς δεσμούς με τη χώρα του και βλέπει την «επεκτατική πολιτική της Τουρκίας», όπως λέει, να στρέφεται για ακόμη μια φορά εναντίον του λαού της Συρίας.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

«Άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές, η επιλογή τους είναι να περάσουν τα σύνορα. Φανταστείτε πριν περνούσαν στην Τουρκία, γιατί υπήρχε το αλισβερίσι με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό είναι ανέφικτο», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Ο Ευάγγελος Bachar Moussa, διδάκτωρ Οικονομικών, συγγραφέας και αραβολόγος και συντονιστής του Ακαδημαϊκού Δικτύου της Μαύρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχολιάζει στο newsbeast.gr την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

«Κατέληξα στην Ελλάδα έχοντας δύο υπηκοότητες. Ήμασταν πάντα μεταξύ δύο και τριών χωρών. Έχω μεγαλώσει στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, και έχω κάνει σπουδές μάλιστα στο Χαλέπι, το οποίο έχω επισκεφθεί πολλές φορές και σαν φοιτητής. Έχω επαφή με αρκετούς συμπατριώτες Κούρδους στο Χαλέπι. Η επίθεση της Τουρκίας είναι κάτι που αποτελούσε μια πολύ μεγάλη προσδοκία από την πλευρά της».

«Η Τούρκοι πραγματοποιούν τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που ήθελαν»

Το μοντέλο που προσδοκούσαν οι Τούρκοι αρχικά, φαίνεται να λαμβάνει έδαφος και να πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή. «Σαν το 2013, για παράδειγμα, το όνειρο των Τούρκων ήταν να δημιουργήσουν τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας. Και φαίνεται τώρα πως επιτυγχάνεται αυτή η ζώνη, γιατί ήδη οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες δεν ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας, απομακρύνονται σιγά σιγά από τα σημεία που υφίσταται αυτή η επίθεση.

Οπότε, ουσιαστικά το μοντέλο που προσδοκούσαν οι Τούρκοι αρχικά, της σύρραξης στη Συρία, φαίνεται να λαμβάνει έδαφος και να πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.

Για το αν ο στρατός θα αντισταθεί αρκετά, απαντά: «Πιστεύω πως όχι, γιατί δεν αποτελείται όλος ο κουρδικός στρατός από άτομα που έχουν γεννηθεί στην περιοχή. Υπάρχουν και ξένοι μέσα που αιτιολογικά δε θα μάχονται τόσο φανατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη, όμως, απαντώ ότι δε θα μπορούσαν να αντιστέκονται πολύ, γιατί καταλαβαίνετε ότι και ψυχολογικά και αντικειμενικά και υλικά και άυλα είχαν την υποστήριξη των Αμερικάνων, που αυτή τη στιγμή οι Αμερικάνοι δεν εγκατέλειψαν την περιοχή, αλλά απομακρύνθηκαν από τα σημεία υποστήριξης.

Αυτό σημαίνει πως οι δυνάμεις αυτών των πολιτοφυλακών δεν είναι όπως πριν. Οπότε ήδη υπάρχουν αποστάτες τώρα μεταξύ τους, οι οποίοι γυρνάνε στον αραβικό συριακό στρατό και σε περιοχές που ελέγχει ο αραβικός συριακός στρατός και έχουν ανοίξει διάδρομοι για να μπορούν να περάσουν. Αυτό θα είναι πιο έντονο τις επόμενες ημέρες».

«Έχω χάσει πολύ μεγάλη περιουσία στη Συρία από τους βομβαρδισμούς»

«Σε κάθε περίπτωση είναι κίνηση κατοχής. Σε κάθε περίπτωση εκφράζει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας προς κάθε κατεύθυνση γύρω από την ίδια τη χώρα. Και φαίνεται αυτό στο Ιράκ, φαίνεται αυτό στη Συρία, φαίνεται αυτό στην Κύπρο, φαίνεται αυτό στην Αλεξανδρέττα και πάει λέγοντας.

Έχω χάσει πολύ μεγάλη περιουσία στη Συρία από τους βομβαρδισμούς. Και σαφώς έχω συγγενείς και πολλούς κιόλας. Έχω επικοινωνήσει αυτές τις μέρες: πολλοί λιγότεροι συγγενείς μου είναι στα σύνορα πάνω, με τη Συρία.

Αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη στεναχώρια, γιατί η Συρία έχει πληγωθεί υπερβολικά από τα σύνορα της Τουρκίας - διότι φανταστείτε ότι οι περισσότεροι τζιχαντιστές του κόσμου πέρασαν από τα σύνορα πάνω. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό: όλος ο πόλεμος αυτός δε θα γινόταν αν δεν ήταν ανοιχτά τα σύνορα με την Τουρκία.

Και αυτή τη στιγμή, εκεί που είπαμε να κλείσει αυτός ο πόλεμος και να αρχίσει να εξισορροπείται και η αξία της συριακής λίρας και ο πληθωρισμός και τα πάντα, παρατηρούμε ότι ξαναμπαίνουμε σε έναν κυκλώνα αίματος που δε χρειάζεται κιόλας. Δηλαδή ζούμε σε μια γειτονιά χωρίς να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες, κάπως έτσι» τονίζει μιλώντας στο newsbeast.gr.

Σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τους συγγενείς του αναφέρει: «Όχι δεν υπάρχει αυτό προς το παρόν (να φύγουν για Ελλάδα ή Λίβανο). Δεν έχουν φτάσει εκεί, τουλάχιστον οι δικοί μου που δε μένουν σε αυτές τις περιοχές. Ακόμα και άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές, η επιλογή τους είναι να περάσουν – φανταστείτε πριν περνούσαν στην Τουρκία, γιατί υπήρχε το αλισβερίσι με την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή όμως αυτό είναι ανέφικτο - γι’ αυτό σας λέω πως η δυνατότητα και η αναλογία αυξάνεται πάρα πολύ. Να γυρίσουν αυτοί στην «αγκαλιά» της συριακής κυβέρνησης. Γιατί σαν αυτό να είναι η τελευταία σωτηρία και να κλείσουν τα σύνορα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar john pen

  Η ελλαδα παραβιαζει το συνταγμα, τους νομους, τα δεδικασμενα, χειραγωγει δικαστες, εξαγοραζει δικηγορους, εξοντωνει τους εναγοντες
  Το διεθνες δικαιο δεν μπορει να το παραβιασει εις βαρος της τουρκιας που την γαμ επτακοσια χρονια
  Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια.

 2. avatar Έτσι είναι

  Στην Συρία γίνεται πόλεμος θρησκειών χριστιανών που είναι πολύ μεγάλο κομμάτι και υποστηρίζει τον Άσαντ με τους ισλάμ και σιίτες . Παίζονται μεγάλα παιχνίδια και μην υποτιμάτε τίποτα

 3. avatar Φτάνει

  Λές ανοησίες το μεγαλύτερο ποσοστό των Σύρων είναι χριστιανοί οι περισσότεροι εδώ μέσα είστε άσχετοι και γράφεται απλά για να λέτε κάτι δεύτερον είναι άνθρωποι ευκατάστατοι και μορφωμένοι αντίθετα με σας και τρίτον νά σάς δω αν κάνει κανένα ντου η Τουρκία σέ Ποία χώρα θα τρέξετε γιατί αυτό που έκαναν ήταν να σώσουν την οικογένεια τούς γιατί οι βομβαρδισμοί γινόταν από Ρώσους Άσαντ ΗΠΑ Τουρκία δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Πριν δέκα χρόνια γνώρισα ένα νέο γιατρό στο ΚΑΤ έκανε την ειδικότητα του και ήταν από μία μεγάλη και ευκατάστατη οικογένεια όλοι μορφωμένοι πρόσφατα πού τον είδα τυχαία είδα έναν νέο άνθρωπο καταρακομενο καί ότι απόμεινε από την οικογένεια του ήταν μόνο η αδελφή του όσο για την περιουσία τους δεν έμεινε τίποτε. Κλείστε λοιπόν το άρρωστο μυαλό σας και ελάτε μια φορά στην θέση τους

 4. avatar Koutras1

  ΣΥΡΟΣ= κάτοικος ελληνικού νησιού ΣΥΡΟΥ.
  ΣΥΡΙΟΣ=πολίτηςτης χώρας Συρίας.

  1. avatar ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΡΗΤΗ

   βγαλε μια φετφα (αν τη λεω καλα) και απαγορευσε σε οσους δεν εχουν ντοκτορα στη γλωσσολογια να γραφουν σχολια.ασε μας ρε παραμορφωμενε.

  2. avatar Μονο αυτό σου κινείσαι την περιέργεια

   Έχασες το δάσος αλλά είδες το δέντρο , ευχαριστώ για την διόρθωση.

 5. avatar Να ρωτάτε τους Συρους ” πρόσφυγες “

  Με ποιόν ήταν στην Συρία με τον Ασσαντ , με την αντιπολίτευση light Islamists FSA που είναι στο πλευρό των Τούρκων, την Al Nusra απο της ποιό αδίστακτες ομάδες και τώρα πολεμά στο πλευρό FSA ή το παραδοσιακό ISIS. Και αν ήταν με το Ασσαντ γιατί δεν έμεινε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τι χώρα του. Και αν ήταν με τους υπόλοιπους γιατί μένει σε χώρα απίστων ,για να την αλλοιώσει ή για να μας σφάξει κάποια μέρα. Χωρίς γνώσεις πώς ελέγχουν τους "πρόσφυγες" και βγάζουν συμπεράσματα οτι μόνο επτά τρομοκράτες πέρασαν στην Ελλάδα μέσα σε ενα χρόνο και όχι 700 ή 7000 που είναι ποιό πιθανό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει