Την αναγκαιότητα εγκατάστασης μαγνητικής πύλης και ανιχνευτών X-RAY στα τελωνεία για τον έλεγχο των καπνικών και άλλων προϊόντων, που εισάγονται λαθραία και μεταφέρονται με κοντέϊνερς, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, στην ημερίδα, που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απώλεια των κρατικών εσόδων από την εισαγωγή λαθραίων προϊόντων ανέρχεται ετησίως στα 800 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το κόστος αγοράς ενός ανιχνευτή δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας, «με την εγκατάσταση των επίμαχων μηχανημάτων στα τελωνεία (μαγνητικές πύλες, ανιχνευτές) μπορεί να εξαλειφθεί ή να περιορισθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων προϊόντων για τη δημόσια ασφάλεια». Η εκτίμηση αυτή, επισήμανε ο κ. Σούρλας, «προκύπτει από το γεγονός ότι κατά το 2004 την περίοδο, που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η τοποθέτηση μηχανήματος X-RAY, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, συνέβαλε στην εξάλειψη φαινομένων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από το 5ο τελωνείο του Πειραιά».

Μετά την απομάκρυνση των μηχανημάτων αυτών, κατέληξε ο κ. Σούρλας, «άρχισε και πάλι να καλπάζει το λαθρεμπόριο», ενώ με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης τσιγάρων μπορεί να προστατευτεί και η δημόσια υγεία.