Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για την εξαφάνιση του οπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, καθώς οι αρχές αξιολογούν πληροφορίες για εμπλοκή στελεχών της φρουράς πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας.

Οι έρευνες στην πολύκροτη υπόθεση περιπλέκονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναφέρει ότι αρκετοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εάν τελικά η έρευνα θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στο ακριτικό νησί και «έκαναν φτερά» τα όπλα και τα πυρομαχικά. Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι ενδεχομένως η διοίκηση των ΟΥΚ, σώμα στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα, να θελήσει να προστατεύσει την ομάδα επιλέκτων της από την έκθεση στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, αξιολογούνται πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση υπηρετούσαν στη φρουρά πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων και παραιτήθηκαν από το σώμα τον Οκτώβριο του 2018, όταν εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Καλά ενημερωμένες πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ο βασικός –μέχρι σήμερα– μάρτυρας στην υπόθεση, ένας μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας». Ο συγκεκριμένος έχει καταθέσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, και ενώ εκτελούσε βάρδια ως αξιωματικός υπηρεσίας, ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό συνοδευόμενος από δύο άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), τους οποίους όμως δεν κατονόμασε, είχαν πάρει το κλειδί και τον μυστικό κωδικό ασφαλείας και είχαν μπει –τουλάχιστον μία φορά– στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση.

Η μαρτυρία του έδωσε κατεύθυνση στην έρευνα καθώς τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου εντόπισε σε μονάδα της Βορείου Ελλάδος, όπου είχε μετατεθεί, το στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε την ευθύνη της αποθήκης με το «πολεμικό απόθεμα». Εκείνος όμως εξεταζόμενος διέψευσε τη μαρτυρία του συναδέλφου του στη Λέρο και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» που κυκλοφορεί