Στη δεκαετία του ΄50 πέριξ της πλατείας Αριστοτέλους υπήρχαν τουλάχιστον πέντε θερινοί κινηματογράφοι («Ηλύσια», «Ρίον», «Ελληνίς», «Ζεύς» ,«Ζέφυρος»…)

Στο κέντρο της θρυλικής πλατείας «στήνεται» απόψε ένα… σύγχρονο θερινό σινεμά και οδηγεί τους θεατές του δωρεάν στον… παράδεισο.

Το πολυβραβευμένο φίλμ «Σινεμά ο Παράδεισος» επιστρέφει στην οθόνη τριάντα και ένα χρόνια μετά την κινηματογράφισή του (σενάριο και σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε – 1988) και αναβιώνει την ιστορία της αίσθησης του κινηματογράφου. (Σύμφωνα με το σενάριο, σ΄ ένα μικρό χωριό της Ιταλίας στις αρχές του 1950, ένα αγόρι ο Τοτό γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον ηλικιωμένο μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά και μέσα από τη φιλία τους ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Ο Τοτό, καθώς μεγαλώνει, θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του και να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Τριάντα χρόνια αργότερα, θα ενημερωθεί για τον θάνατο του Αλφρέντο και θα επιστρέψει στο χωριό για την κηδεία…).

Η διοργάνωση της προβολής είναι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – φορέας που συμμετέχει στη σειρά εκδηλώσεων “Σεζόν κλασικών ταινιών”, που διοργανώνεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, φέτος το καλοκαίρι ευρωπαϊκές κλασικές ταινίες προβάλλονται δωρεάν σε ορισμένους από τους πλέον εμβληματικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης και ψηφιοποίησης ταινιών κινηματογραφικής κληρονομιάς, η σειρά εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών» υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA».

Στις κλασικές ταινίες που θα προβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν σε δεκατρείς χώρες (απο τον περασμένο Ιούνιο στην Ιρλανδία, την Εσθονία, την Ιταλία κ.α. ως τα τέλη Οκτωβρίου στην Ρουμανία, τη Φινλανδία και την Πολωνία ) συμπεριλαμβάνονται τα φίλμ “Μετρόπολις” του Φριτς Λανγκ (1927), τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφό (1959) και “Σινεμά ο παράδεισος” του Τζουζέπε Τορνατόρε (1988). Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συμβάλλει στην οικοδόμηση κοινοτήτων γύρω από τον πολιτισμό, το φιλμ και την κληρονομιά.

Στους εμβληματικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προβολές περιλαμβάνονται η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τοπικά από πολιτιστικούς οργανισμούς σε χώρους εικονικής πολιτιστικής κληρονομιάς θα φτάσουν σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε δεκατρείς χώρες και αποτελούν ευκαιρία για δημόσιες συζητήσεις γύρω από την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης και διατήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτού του έργου, το Creative Europe MEDIA θα χρηματοδοτήσει επίσης την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση ταινιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή κινηματογραφική κληρονομιά θα μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές.

Η προβολή ξεκινά στις 21.00 με ελεύθερη …«εξοδο» των πολιτών στην πλατεία όπου τοποθετήθηκαν ήδη 2.000 θέσεις.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.