Μια συναρπαστική Ημέρα Μουσείων υπόσχεται για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ (Οθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 8015870). Πολλά και διαφορετικά προγράμματα για όλη την οικογένεια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, στον μοναδικό κήπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και Μνημεία», οι «μαχητές του Πλανήτο» θα περιμένουν τους μικρούς φίλους με ξενάγηση, χειροτεχνίες, περιβαλλοντικά παιχνίδια και θεατρικό παιχνίδι εμπνευσμένο από τον Μύθο του Ιάσωνα. Βασισμένη στην ίδια έκθεση θα είναι και η παράσταση του Θεάτρου Σκιών – Καραγκιόζη των Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους, οι δε επιστήμονες – υπεύθυνοι των τμημάτων θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών, καθώς και για τον τρόπο που αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται. Επίσης, στη βιβλιοθήκη του Κέντρου ΓΑΙΑ θα γίνει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού «Φτιάχνω ένα βιβλίο για το περιβάλλον».

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ιπποκρατική Ιατρική δια μέσου των Αιώνων», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες από την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και πλαισιώνεται με διάφορα φαρμακευτικά φυτά και αντίγραφα των απεικονίσεών τους από το σύγγραμμα «Περί Ύλης Ιατρικής» του Διοσκουρίδη (512 μ.Χ.). Τέλος, σε δύο επεισόδια (58΄ το καθένα), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σαρανταβότανο» του Στάθη Πλώτα για τα ελληνικά αρωματικά φυτά και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.