Τι αλλάζει στις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης

Επανέρχεται σε ισχύ το παλαιό σύστημα - Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών


ΕΛΛΑΔΑ
13:22
28/08/2019
Τι αλλάζει στις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης
6
loading

Αλλαγές στις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Οι ρυθμίσεις που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέφεραν σοβαρά προβλήματα στη διενέργεια των εξετάσεων. Λόγω της αδυναμίας στην εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών προς εξέταση», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «υπολογίζεται ότι στην "ουρά" βρίσκονται και περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη λειτουργία των σχολών οδήγησης. Ταυτόχρονα, η παύση των εξετάσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί και σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα».

Με το νομοσχέδιο επανέρχεται σε ισχύ το παλαιό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Παράλληλα:

 • Συστήνεται επιτροπή, η οποία το αργότερο εντός εννέα μηνών θα συντάξει νέο, σύγχρονο και εφαρμόσιμο σύστημα σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των οδηγών με ηλικία άνω των 74 ετών για να υπάρχει εναρμόνιση με ό,τι ισχύει σε σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Συγκροτούνται εκ νέου οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, που κατάργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικότερος ιατρικός έλεγχος των ηλικιωμένων.
 • Καταργείται η καθολική απαγόρευση κίνησης των ελαφρών και βαρέων τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες) που είναι εξοπλισμένες με κινητήρα έως 125 κυβικά εκατοστά, σε ασφαλτοστρωμένες οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο ΚΟΚ, δεδομένου ότι έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. Κάθε δήμος ή περιφέρεια, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, έχουν δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Επιπλέον, όπως συζητήθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, θεσπίζονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα αυτό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΑΝΕΜΟΜΥΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

  Δηλαδή, θα πρέπει να λαδώνουμε ΚΑΙ την επιτροπή ελέγχου. Θα φτάσει το δίπλωμα να κοστίζει τη δουλειά ενός χρόνου (αν έχεις δουλειά) και θα έχει αξία Χαρτιού Υγείας. Άσε, θα στείλω τα παιδιά μου να το βγάλουν στην Ιταλία, λιγότερο θα μου κοστίσει. Και θα μάθουν να οδηγάνε πιο σωστά από την Ελλάδα. Τώρα η χοντρο[...] να μην δίνουν πάλι εξετάσεις οι άνω των 74, κοστίζει ΖΩΕΣ νέων ανθρώπων. Εδώ που μένω κάθε εβδομάδα θρηνούμε ΠΑΙΔΙΑ από τις αηδίες που κάνουν οι γέροι στο δρόμο. Οριστικά, μετά τα 65 να αφαιρείται το δίπλωμα από ΟΛΟΥΣ. Αυτή είναι λύση, για να γεράσουν και τα παιδιά μας.

 2. avatar Παρωχημένες,

  αναχρονιστικές και ... \"λαδωμένες\" αποφάσεις!

 3. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  επιστροφη στην κανονικοτητα σαμαρα. για να τα τσεπωνουν αυτοι που τα τσεπωναν...

 4. avatar Με ότι ασχολήθηκαν οι συριζαιοι

  Τα έκαναν[...]

 5. avatar Κλεων

  Γιατι ποτε εφαρμοστηκε το νεο συστημα του Συριζα?

 6. avatar αυτά ήταν καμώματα

  του κουμπαροκαλογρίτσα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει