Χωρίς αμνούς… έχουν μείνει οι κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης ενόψει και του εορτασμού του Πάσχα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, Κώστας Ζαφειριάδης, μιλώντας στο thrakitoday.com «δυστυχώς φέτος το Πάσχα δεν θα έχουμε αμνοερίφια, καθώς εμείς ήδη έχουμε πουλήσει τα ζώα μας».

Το γεγονός πως φέτος το Πάσχα γιορτάζεται στις 5 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα για τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Ξάνθης να αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίτερα τα αμνοερίφια τους, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα για την περίοδο του Πάσχα να είναι πλέον ελάχιστα.

«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα. Γεννήσαμε νωρίτερα για να μπορούν τα ζώα μας να βοσκήσουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς γνωρίζετε ότι οι ζωοτροφές είναι απαγορευτικές λόγω κόστους για εμάς» σημειώνει ο κ. Ζαφειριάδης προσθέτοντας πως «εμείς ήδη έχουμε πουλήσει και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές και πλέον υπάρχουν ελάχιστα ζώα στις μονάδες μας».

Τα περισσότερα εκ των αμνοεριφίων εξήχθησαν στην Ιταλία λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ενώ κάποια εξ αυτών πουλήθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Φέτος θα αναγκαστούμε να φέρουμε αμνοερίφια απ’ έξω οπότε πρέπει ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός στο τι αγοράζει» αναφέρει ο κ. Ζαφειριάδης, εκτιμώντας παράλληλα πως «ο έλεγχος θα είναι περιορισμένος, δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να βγουν οι άνθρωποι έξω να κάνουν ελέγχους».

Στο περίμενε για… ενισχύσεις

Την ίδια στιγμή δραματική είναι η καθυστέρηση που καταγράφει η καταβολή των ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, το κόστος απόκτησης των οποίων παρουσιάζεται ιδιαίτερα τσουχτερό για τους κτηνοτρόφους.

«Την ενίσχυση την έχουν λάβει μόνο οι πεδινοί κτηνοτρόφοι του νομού και όχι οι ημιορεινοί και ορεινοί, ενώ τα χρήματα που θα μας δώσουν είναι ελάχιστα. Ωστόσο ακόμη και αυτά τα περιμένουμε εδώ και δύο μήνες και δεν τα έχουμε λάβει» αναφέρει ο κ. Ζαφειριάδης, ενώ η καθυστέρηση καταγράφεται μόνο στο νομό της Ξάνθης μιας και στους γειτονικούς νόμους έχουν καταβληθεί τα χρήματα.