Οι τέντες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα σκίασης, διότι συμβάλλουν στη μείωση των ενεργειακών εξόδων του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά τις τέντες και συχνά αμελούμε είναι η συντήρησή τους. Η υγρασία, τα φύλλα, οι κουτσουλιές φθείρουν τις τέντες, ενώ μαύροι λεκέδες και βρωμιά, τις κάνουν να δείχνουν παλιές και ταλαιπωρημένες.

Υπάρχουν όμως μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τις διατηρούμε σαν καινούριες όσα χρόνια και αν περάσουν.

  • Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε φθορά στην τέντα για παράδειγμα ένα μικροσκοπικό σκίσιμο, είναι καλό να το επιδιορθώσετε άμεσα, διότι ο αέρας και η βροχή μπορεί να μεγαλώσουν την ζημιά και να σας αναγκάσουν να τις αντικαταστήσετε εξ’ ολοκλήρου.
  • Το πλύσιμο μόνο με νερό δεν αρκεί. Πολλές φορές σε κάποια σημεία της τέντας δημιουργείται μούχλα. Φυσικά δεν θα φύγει μόνο με λίγο νερό. Υπάρχουν καθαριστικά για τέντες τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με μια σκληρή βούρτσα και θα σας βοηθήσουν να απομακρύνεται μούχλα και λεκέδες.

Σημείωση: Ένα λάθος που γίνεται συχνά, είναι η χρήση ζεστού νερού. Πρέπει να θυμάστε πως το ζεστό νερό συρρικνώνει τις ίνες του υφάσματος και είναι καλό να αποφεύγεται.

  • Οι τέντες πρέπει να καθαρίζονται όταν είναι στεγνές, όχι νωπές, γιατί η βρωμιά και η σκόνη απομακρύονται πιο εύκολα.
  • Αφού τις καθαρίσετε αφήστε τις να στεγνώσουν. Οι τέντες δεν πρέπει να μαζεύονται όταν είναι μούσκεμα, διότι λόγω της υγρασίας θα δημιουργηθεί μούχλα.
  • Πολύ σημαντικά είναι και τα εξαρτήματα της τέντας. Ελέγξτε σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα μεταλλικά μέρη της τέντας. Αν έχει δημιουργηθεί σκουριά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, για να μην λερωθούν οι τέντες και φυσικά να μην επηρεαστεί η λειτουργία της. Μπορείτε να τρίψετε τα σκουριασμένα σημεία προσεκτικά και στη συνέχεια να τα βάψετε ή να τα περάσετε με λίγο λάδι.

Οι τέντες μας μπορούν να παραμείνουν καινούριες και να λειτουργούν σωστά για πολλά χρόνια, αρκεί να τις φροντίζουμε και να μην αμελούμε την τακτική συντήρησή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τέντες και τα εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα σκίασης: tentes-olympos.com