Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει ζητήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» επιδιώκοντας επί της ουσίας να κρατήσει όρθιους τους ΟΤΑ, τόνισε ο υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα και το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων του από την πλειοψηφία (καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης).

«Λύνονται πρακτικά προβλήματα και λειτουργικά ζητήματα των ΟΤΑ, εκπληρώνονται συμβατικές υποχρεώσεις, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι αδυναμίες του “Καλλικράτη” και διασφαλίζεται ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα έκανε λόγο για ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Σοφία Σακοράφα, αφού άσκησε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας πως «επιχειρείται υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου των βουλευτών και κατάργηση της Βουλής», καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ντόλιος είπε πως ματαιώνεται και δεν αναστέλλεται – όπως διατυπώνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου- η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες και το κράτος στους ΟΤΑ.

Η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του υπό σύσταση Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης επικαλούμενη το παράδειγμα του ΙΚΑ και την αποτυχία του να απορροφήσει άλλα Ταμεία, κάνοντας λόγο για «γίγαντα με πήλινα πόδια».

Από τη Χρυσή Αυγή, ο Γ. Γερμενής εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην κατάργηση εφοριών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Χωρίς να ευθύνεται ένας δήμος, θα εκτίθεται επειδή η Πολιτεία δεν θα έχει διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης, τόνισε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ.

Για επιβράβευση των δήμων που ακολουθούν την αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήρθε να εξορθολογίσει την κατάσταση και να κρατήσει όρθιους τους ΟΤΑ λύνοντας μάλιστα προβλήματα που είχαν ανακύψει στην πράξη», αντέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «εσωτερικές αντιφάσεις» στην επιχειρηματολογία κάποιων παρατάξεων και βουλευτών και ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ εισηγήθηκε ομοφώνως τις περισσότερες διατάξεις. Ο υπουργός ρώτησε το Σώμα: «Πού είναι η παραδοξότητα; Ότι υιοθετούμε τις απόψεις της αυτοδιοίκησης και ερχόμαστε να θεραπεύσουμε λάθη και παραλείψεις που η ίδια επισήμανε;».