Τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, λαχανόπιτα έφτιαξαν νοικοκυρές στα Γιάννενα. Με μεράκι, τεχνική και μπόλικα υλικά οι Ηπειρώτισσες κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις για την πίτα τους, τόσο σε μέγεθος όσο και σε εμφάνιση.

Οι νοικοκυρές έφτιαξαν μία παραδοσιακή λαχανόπιτα μεγέθους 3 περίπου τ.μ που αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γιορτή Πίτας στη Ζωοδόχο στο Μοναστήρι της Παναγιάς, στα Γιάννενα.

Όπως μεταδίδει το epirus-tv-news τη ξεχωριστή πρωτοβουλία του Πολιτιστικού – Χορευτικού Συλλόγου «Ζωοδόχος» του Δήμου Ζίτσας αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη ο κόσμος και έτσι και φέτος οι γυναίκες του χωριού ένωσαν  και πάλι τις δυνάμεις τους για να φτιαχτεί η γιγάντια λαχανόπιτα.

Περίπου 30  γυναίκες μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και έβαλαν όλο το ταλέντο και την τέχνη τους για να φτιάξουν την λαχανόπιτα.

Οι  μεγαλύτερες σε  ηλικία γυναίκες ανέλαβαν τον καθοριστικό ρόλο του ανοίγματος περισσότερων από 90 φύλλων και μαζί με τις υπόλοιπες της ομάδας ξεκίνησαν το «στήσιμο» της πίτας, που θα φυλαχτεί σε ψυγείο και θα ψηθεί αύριο (06.07.2019) σε επαγγελματικό φούρνο.

«Για την γιγαντιαία πίτα χρειάστηκαν 25 κιλά χόρτα σπανάκι και σέσκουλα, 15 κιλά φρέσκο κρεμμύδι, 5 κιλά πράσα, 1 κιλό άνιθο, 12 – 15 κιλά ελαιόλαδο και 15 κιλά φέτα» είπε  η Νόνη Δήμου Ματσαγκάνη, ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η γιγαντιαία λαχανόπιτα μαζί με άλλες πίτες που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού θα προσφερθούν στους επισκέπτες της «Γιορτής της Πίτας» με τη νύχτα να αναμένεται να κρατήσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες με κέφι, παραδοσιακή μουσική  και χορό!

Δείτε το βίντεο