«Το πετρέλαιο και το αέριο… θέλουν υπομονή»

Σε μία δεκαετία οι εισροές εσόδων, εκτιμούν καθηγητές Γεωλογίας


ΕΛΛΑΔΑ
17:42
26/03/2013
«Το πετρέλαιο και το αέριο... θέλουν υπομονή»
2
loading

Σαν απόπειρα... προφητείας χαρακτήρισαν τις εκτιμήσεις, που διατυπώνονται για το μέγεθος και την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και για το πότε θα ξεκινήσουν οι εισροές εσόδων από την εκμετάλλευσή τους, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Τσιόκας και ο καθηγητής του ιδίου Τμήματος, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, σε επιστημονικό συνέδριο για τα πετρελαϊκά συστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι εισροές εσόδων δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν ακόμη και πάνω από δεκαετία.Και αυτό καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, παρά μόνο για τα κοιτάσματα Πρίνου-Καβάλας, που κι αυτά αποδίδουν ισχνή παραγωγή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιόκας, «η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη και απαιτεί πολλή υπομονή. Στην Κύπρο, η πρώτη σύμβαση για σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικής χρήσης υπεγράφη το 2005 και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έγινε το 2011. Και σκεφτείτε ότι οι Κύπριοι ήταν τυχεροί, γιατί χτύπησαν κοίτασμα με την πρώτη, κάτι που γίνεται μόνο σε μία στις πέντε γεωτρήσεις. Είτε λοιπόν είμαστε πιο τυχεροί είτε λιγότερο τυχεροί από τους Κύπριους, τα απτά αποτελέσματα αργούν ακόμη». Οι μέσοι χρόνοι είναι επτά έτη μέχρι να γίνει η πρώτη γεώτρηση, συν άλλα τέσσερα περίπου για να έρθουν τα πρώτα έσοδα.

Ο κ. Τσιόκας υπενθύμισε ακόμη ότι στις αρχές του 2014 ή και νωρίτερα η Ελλάδα αναμένεται να μπει σε διαγωνισμό παραχώρησης-ενδιαφέροντος για υπό έρευνα περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ερωτηθείς από ποιο γεωγραφικό σημείο θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία, ο κ. Τσιόκας απάντησε ότι η περιοχή θα κοπεί λογικά σε διάφορα οικόπεδα, με προτεραιότητα - βάσει λογικής - στα πιο «εύκολα», αυτά που βρίσκονται δηλαδή σε παράκτιες περιοχές.

O κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε, από την πλευρά του, ότι στην κοινωνία εξακολουθεί να υφίσταται πλάνη για το μέγεθος και την αξία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, δεδομένου ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, βάθους 1500-1800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό», που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες.

«Μακάρι να είχαμε έσοδα το 2014, όπως λεγόταν, αλλά δεν θα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα «μπορεί να κινηθεί προς (τα κοιτάσματα που βρίσκονται) δυτικά και νότια.

Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει άμεσα διαθέσιμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία και δεδομένα παλαιότερων ετών, που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι μια γεώτρηση 100 ημερών σε βαθιά νερά, στο ερευνητικό στάδιο, στοιχίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια, αφού η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου του είδους κοστίζει κατά μέσο όρο 420.000 ευρώ, συν άλλα τόσα για τη λειτουργία του!

Ο Αυστραλός Bjorn P. Wygrala υπενθύμισε, τέλος, ότι το 81,2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης εξακολουθεί σήμερα να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ η εξάρτηση από αυτά δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά συντόμως, δεδομένου ιδίως ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά (αφού αυτές επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις). Την τελευταία 25ετία, ο κ. Βιγκράλα έχει ασχοληθεί με τα πετρελαϊκά συστήματα και την εφαρμογή τεχνολογιών προσομοίωσης για το ερευνητικό ρίσκο και την εκτίμηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε περισσότερες από 40 χώρες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Μίχας Νικολολιάκος

    ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΤΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΚΛΥΣΟΥΜΕ (ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ) ΤΌΣΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

  2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ , ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !! .... ΑΝ ΖΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει