Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για πανελλήνιες 2019: Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από την επιλογή των θεμάτων

«Εξετάσεις φυσικής ή τεστ αντοχής;»


ΕΛΛΑΔΑ
20:55
12/06/2019
Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για πανελλήνιες 2019: Πολιτικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από την επιλογή των θεμάτων
6
loading

Με δύο ανακοινώσεις τοποθετήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) για τα θέματα που έπεσαν και αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα της Φυσικής.

Η ΕΕΦΕΕ έκανε λόγο μεταξύ άλλων για πολιτικές σκοπιμότητες ενώ διερωτάται αν αυτές ήταν «εξετάσεις φυσικής ή τεστ αντοχής;».

Συγκεκριμένα η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής ανέφερε:

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις (και) στο μάθημα της Φυσικής σχολιάζονται κάθε χρόνο μόνο για την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων και την ακρίβεια ή τυχόν λάθη στη διατύπωσή τους.

Όμως, διαπιστώνεται ότι φέτος οι εξετάσεις Φυσικής κατέληξαν σε εξετάσεις αντοχής, με θέματα τεχνητά κατασκευασμένα και υπερβολικά φορτωμένα με μαθηματικές πράξεις που δεν αναδεικνύουν τις έννοιες και την ομορφιά της Φυσικής.

Το κύριο ζητούμενο -πρέπει να- είναι η πληρότητα και συνεκτικότητα και όχι η αποσπασματικότητα των διδασκόμενων και εξεταζόμενων θεματικών.

Ακόμη, ζητούμενα -πρέπει να- είναι η διασύνδεση ενός τουλάχιστον θέματος των εξετάσεων με την πειραματική διαδικασία ή πειραματικά δεδομένα και -κυρίως- η ανάδειξη και επιβράβευση όχι της απομνημόνευσης και της επίλυσης εξισώσεων αλλά του ορθολογικού τρόπου σκέψης της φυσικής επιστήμης και των εφαρμογών της.

Όλα αυτά, συστηματικά, αρνείται να υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας, αν υποθέσουμε ότι τα καταλαβαίνει.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα της Φυσικής, επί της ουσίας των θεμάτων οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Το προεδρικό διάταγμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθορίζει ότι τα θέματα Β, ελέγχουν την κατανόηση της θεωρίας, ενώ τα θέματα Β2 και Β3 ήταν ασκήσεις (θέματα Γ). Τα θέματα Α2, Α4 απαιτούσαν πράξεις (θέματα Β). Το Α5ε είναι επιστημονικά ελλιπές γιατί δεν καθορίζει αν υπάρχει τριβή.

Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων απευθύνονται σε πολύ υψηλού επιπέδου υποψηφίους, ενώ το Υπουργείο ανακοίνωσε νέα ύλη Φυσικής Γ Λυκείου η οποία είναι πρόχειρα επιλεγμένη και υποβαθμισμένη ποιοτικά σε σχέση με την ύλη που αντικαθιστά.

Τέλος αναρωτιόμαστε αν η επιλογή των θεμάτων εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, που επαληθεύουν τις επιλογές (!) του Υπουργού για το νέο εξεταστικό σύστημα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Διονύσιος

  Δεν πρόκειται για πολιτική σκοπιμότητα. Πρόκειται για ανεπάρκεια παραγόντων. Προκρίθηκαν στην επιτροπή υποβολής θεμάτων, άνθρωποι προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς, ιδεολόγοι με φραπέ, αραλίκι και μπλα μπλα. Αυτοί έβαλαν τα θέματα. Τι περιμένετε;
  15 χρόνια στην Ανατολική Γερμανία, ελάτε να σας πω τι να την κάνετε την αριστερά σας. Κουραμπιεδοφιλοσοφοι. Όπου μπλέκεστε τα κάνετε σκ@τ@. Και τώρα τα ίδια πάλι. Θέματα ήταν αυτά; Χρειάζεται να είσαι Φυσικος για μα καταλάβεις την ανεπάρκεια του επιλογέα; Αυτες οι μικροπρεπείς αναξιοκρατικές επιλογές των «δικών μας», έφτασαν την όμορφη χώρα μας εδώ. Τραβάτε ψηφίστε τους πάλι με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Είναι αυτό ακριβώς που δεν κάνουν σε χώρες που προοδεύουν και οι συνθήκες ζωής απέχουν πολύ από τις δικές μας.

 2. avatar 0 το τηλέφωνο

  Τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα.
  Όχι όμως να γίνεται συζήτηση για πολιτική.

 3. avatar @ Α – φύσικος

  Προφανώς ο πρόεδρος είναι εντεταλμένος της Νέας Δημοκρατίας! Εξ ού τα φαντάσματα που βλέπει!

 4. avatar Προσοχή πέφτουν άνθρωποι από τα σύννεφα.

  Ακόμα και εδώ πολιτικές σκοπιμότητες των υπουλων και πονηρων ακροαριστερων. Αλλά το έχουμε ξαναδεί αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούσαν και στα παλαιοσοβιετικα καθεστώτα. Σε εκαναν να σιχαθείς ένα αποδεδειγμένα δίκαιο και σωστό σύστημα ώστε μετά να έχουν δικαιολογία να επιβάλουν το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα τους.

 5. avatar Μαμπης

  Δεν ειναι καν φυσικοι τους εχουν καταγγείλει ολες οι σ[...]ολες φυσικης

 6. avatar Α-φύσικος

  Εγώ αναρωτιέμαι για τις πολιτικές σκοπιμότητες του σχολιασμού σας. Είναι δυνατόν να εμπλέκετε την πολιτική και να ανακαλύπτετε κομματισμό μέσα στις μαθηματικές πραξεις;!! Επειδή είστε εσεις φυσικοί δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είμαστε χαζοί

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει