Στη δραματική αύξηση της ανεργίας αλλά και στις μεγάλες περικοπές των μισθών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι για την τρόικα ένα πειραματόζωο».

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρεται εκτενώς στην «ανυπαρξία εργασιακού δικαίου, στη λιτότητα, αλλά και στην οργή και απόγνωση των πολιτών».

Αναφερόμενος στην χθεσινή πανελλαδική απεργία η οποία, όπως σημειώνει, στρεφόταν ενάντια στην κατάργηση 42 κλαδικών συμβάσεων, στην κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης και ενάντια στη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, καταγγέλλει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον εργασιακό δίκαιο όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επισημαίνει πως η ανεργία δεν βρίσκεται στο 27% αλλά στην πραγματικότητα ξεπερνά το 30%, ενώ στην κρίση ανθεί η παράνομη και η ανασφάλιστη εργασία, και την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί δραματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 50%.

Ο ίδιος πιστεύει πως με τις μέχρι τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις τους, τα ελληνικά συνδικάτα απέτρεψαν την ακόμη μεγαλύτερη μείωση μισθών και ημερομισθίων κερδίζοντας χρόνο.

Υπογραμμίζει δε, ότι γνώρισε τους τεχνοκράτες που απαρτίζουν την τρόικα και διαπίστωσε, όπως λέει, τη μεγάλη διάθεσή τους για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, οι Έλληνες αντιδρούν με οργή και απόγνωση, πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα και μάλιστα οι ικανότεροι μεταναστεύουν όπως συνέβη και με το γιό του, ο οποίος, έπειτα από μεταπτυχιακές σπουδές, βρήκε εργασία στην Ολλανδία.