Κρίσιμη είναι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πανελλαδικής Ναυτικής Ομοσπονδίας ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση Μουσουρούλη – συνδικαλιστών και τη μερική υπαναχώρηση σε ορισμένα ζητήματα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κατέστησε σαφές ότι περιμένει για σήμερα τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι συνδικαλιστές είναι επιφυλακτικοί, αφού ο υπουργός δεν τους ξεκαθάρισε εάν θα πληρωθούν οι ναυτικοί που ταξιδεύουν ή και οι απολυμένοι.

Τρία είναι τα σημεία που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» των ναυτεργατών και στα οποία ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δώσουν λύση αφού υπάρχει δέσμευση από την τρόικα:

– να ισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας

– μείωση των οργανικών συνθέσεων τους χειμερινούς μήνες στα πλοία της Αδριατικής και της ακτοπλοΐας

– κατάργηση της δεκάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων

Σε αυτά τα σημεία δεν βρέθηκε σημείο επαφής, ενώ, αντίθετα, φως διαφάνηκε στο ζήτημα της εξόφλησης των δεδουλευμένων των ναυτεργατών.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία», ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους της ΠΝΟ.

«Το πακέτο που προσφέρουμε είναι συνεκτικό και αναμένουμε να λυθεί η απεργία», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα.