Αύξηση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2018

Τα στοιχεία αφορούν δημόσιους χώρους, υπηρεσίες και γειτονιές


ΕΛΛΑΔΑ
0:55
19/04/2019
Αύξηση στα περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2018
41
loading

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας εντόπισε αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας κατά το 2018, ιδίως κατά προσφύγων και μεταναστών, με ταυτόχρονη διεύρυνση του προφίλ των δραστών και αύξηση των συμβάντων στα οποία συμμετείχαν ως δράστες ένστολοι ή δημόσιοι λειτουργοί. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 117 περιστατικά με περισσότερα από 130 θύματα το 2018, έναντι 102 περιστατικών το 2017.

Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη, το 2017 διαπιστώθηκε η συνύπαρξη αντίρροπων τάσεων εντός της ελληνικής κοινωνίας, όπως η επέκταση από τη μία του δικτύου φιλοξενίας προσφύγων στους δήμους και η ενίσχυση, από την άλλη, της ξενοφοβικής ρητορικής και κάποιων ακραίων εκδηλώσεων, ενώ το 2018 αυτή η ισορροπία φαίνεται ότι διερράγη περισσότερο.

Η κ. Σταυρινάκη συνέδεσε την αύξηση των περιστατικών αυτών με την πολιτική πόλωση σε οικουμενικό επίπεδο ως προς το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών, σε συνδυασμό με εθνικούς και τοπικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κατάστασης στην Ελλάδα. «Παράλληλα, με την απενοχοποίηση των φοβικών αντιλήψεων για το διαφορετικό, η βία βρίσκει περισσότερη υποστήριξη», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μαεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος, καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξάλλου, η κ. Σταυρινάκη σημείωσε την ανησυχία της για την επικείμενη λειτουργία του τεμένους στην Αθήνα, καθώς «είναι εύκολος στόχος» και εξέφρασε επίσης την πεποίθησή της ότι η Αστυνομία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Επίσης, σε έξι περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες, που, λόγω χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θεωρούνται «ξένοι». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νεαρής γυναίκας νιγηριανής καταγωγής που δέχτηκε λεκτική επίθεση από δημόσιο υπάλληλο της εφορίας εν ώρα εξυπηρέτησης, καθώς η υπάλληλος πίστευε ότι το θύμα είχε ψεύτικο ελληνικό δελτίο ταυτότητας και της φώναζε ότι «δεν είναι Ελληνίδα, αφού δεν έχει ελληνικό αίμα και να πάει πίσω στη χώρα της».

Στην ετήσια έκθεση του Δικτύου καταγράφονται 27 περιστατικά κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένα περιστατικό βιασμού. Διαπιστώνεται μείωση των επιθέσεων και εκφράζεται η ανησυχία από τις οργανώσεις εάν τα θύματα καταγγέλλουν τις επιθέσεις, φαινόμενο που προβληματίζει τους φορείς σε όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα γίνονται στόχος μας ευρείας κατηγορίας δραστών, η οποία περιλαμβάνει οργανωμένες ομάδες, γείτονες, απλούς πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους, ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους. Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, υπογράμμισε ότι οι τρανσφοβικές επιθέσεις συνδέονται με τη νομοθεσία για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, επισημαίνοντας ότι το διάστημα μεταξύ του αιτήματος και της μεταβολής εγγράφων είναι πολύ μεγάλο, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάζονται στρεβλές εφαρμογές του νόμου με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών. Σε εννιά περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί χώροι και σε ένα περιστατικό άτομο λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού ή νομιζόμενης θρησκείας.

Κατά δήλωση των θυμάτων, οι δράστες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες και άνδρες, ενώ σε εννιά περιστατικά οι δράστες ήταν ανήλικοι. Οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν σε τρεις κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια του 2018, ενισχύθηκε περαιτέρω η δράση των ομάδων και των ακραίων. Επίσης, συναντώνται οι ευκαιριακοί δράστες, που «ξεσπούν» με αφορμή κάποια διαφωνία, και στην κατηγορία αυτή ανήκουν περιστατικά που τελούνται από επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή γείτονες προσφύγων.

Η τρίτη κατηγορία αφορά σε άτομα που δεν προβαίνουν σε βία άμεσα, αλλά στην ουσία την επιδοκιμάζουν ή τη διευκολύνουν.

Το Δίκτυο εντόπισε σημαντική αύξηση των καταγραφών περιστατικών με δράστες ή εμπλεκόμενους ένστολους και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τα θύματα κατήγγειλαν στο Δίκτυο σωματική βία σε δημόσιο χώρο, αλλά και εντός αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας. Επίσης, καταγράφηκαν περιστατικά στα οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί ή εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα οποία μαρτυρούν την έλλειψη ανεκτικότητας έναντι της διαφορετικότητας και τη δημιουργία κλίματος παρενόχλησης, ιδίως για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

Εκτός από τη διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού, σημειώνεται και ευρεία διασπορά των φαινομένων σε επίπεδο περιοχών και πόλεων, αν και η πλειοψηφία των περιστατικών λαμβάνουν χώρα στην Αττική, αλλά και στους χώρους τέλεσης, καθώς τα περισσότερα γίνονται σε δημόσιους χώρους. Περιστατικά σημειώθηκαν και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, εστιατόρια και δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, εντοπίζεται βία σε δρόμους ευρείας κυκλοφορίας, κυρίως κατά τρανς ανθρώπων.

Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες, ενώ εμμένει η τάση στοχοποίησης της ηλικιακής ομάδας 18-30.

Χαιρετίζοντας την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, παρέθεσε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η γεωγραφική επέκταση του ορισμού ειδικών εισαγγελέων για το ρατσιστικό έγκλημα, η εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών στο ρατσιστικό έγκλημα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ο χαρακτηρισμός των δικογραφιών για το ρατσιστικό έγκλημα με ειδική ένδειξη.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημιουργήθηκε το 2011 με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και, σήμερα, αποτελείται από 46 φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

41
σχόλια
 1. avatar οι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ

  Μισέλληνες Σταλινοτσολιάδες/συνεργάτες δουλεμπόρων και υπάλληλοι της ΕΥΡΟΦΑΣΙΣΤΟΧΟΥΝΤΑΣ και της ΝΤΠ σε πλήρη δράση ενώ βρίζουν φασίστες και ρατσιστές τα θύματα ,αναγκαστικά φιλοξενούντες,κάνοντας συστηματικά γαργάρα το ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ,τους ΕΛΛΗΝΕΣ ληστευθέντες και δολοφονηθέντες, τις βιασμένες δολοφονημένες/αποκεφαλισμένες τουρίστριες στο Μαρόκο, τους τόννους τα χασίσια που εισάγονται στη χώρα κλπ....προοδευτικά ενώ είναι τόσο ....δημοκράτες που θεωρούν πολυτέλεια να ρωτήσουν και τα θύματα των ....ταξικών ...αδελφών τους.....ακολουθεί παράσημο της ....ανοιχτής παλάμης.

 2. avatar καταντια

  εχουμε φτασει στο σημειο να θεωρουνται πατριωτες οι απογονοι των δοσιλογων της κατοχης οι χρυσαυγιτες. εκει που ολος ο λαος τους εφτυνε τωρα το παιζουν και μαγκες

 3. avatar εξυπνος ελληνας

  ο ελληνας δεν μπορει να βγει απο το σπιτι δεν παιρνει επιδοματα δεν παιρνει τσαμπα σπιτι και τσαμπα μισθο. για αυτο και εγω επειδη οι μεταναστες περνανε τοσο καλα πηγα στην τουρκια περασα με βαρκα και τωρα ζω σαν προσφυγας ζωη χαρισαμενη. προτεινω και σε αλλους εθνικιστες να το κανουν για να δουν ποσο καλα περνανε οι μεταναστες

 4. avatar Ρακουν

  Σωστό το δημοσίευμά αλλά μα μια διαφορά το θύμα είναι ο ΕΛΛΗΝΑΣ. ΑΣ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΡΑΔΥ. ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΈΨΕΙ ΑΠΟ 100 ΕΘΝΙΚΌΤΗΤΕΣ ΛΑΘΡΩΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΆΥΤΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΙΚΑ ΚΛΠ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΩΓΟΙ , ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΑΜΕ ΦΥΛΑΚΗ ΑΝ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΞΕΝΟ.

  1. avatar ειτε ζεις

   σε αλλη χωρα ειτε απο το lsd το εχεις καψει και εχεις παραισθησεις.

   1. avatar ???????

    εξ ιδιων κρινης?

 5. avatar χρυσαυγιτης 88 hh

  δηλαδη τι θελετε να τα βαζουμε με τιποτα τραπεζιτες?? αυτοι μας χρηματοδοτουν, οχι να τους κανυμε και κακο. κανενα μεταναστη μαχαιρωνουμε και αυτο σε αναλογια 30 σε εναν.. .

  1. avatar ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ … … …

   Από όσα γνωρίζω μόνον οι κομμουνιστές είναι ψυχροί δολοφόνοι.

   1. avatar χρυσαυγιτης 88 hh

    πες τα συναγωνιστη. δηλαδη επειδη σκοτωσαμε τον φυσσα με μαχαιρι 30 σε εναν και τον λουκμαν αμεσως να μας κατηγορησουν.

    1. avatar Αρκτίνος

     Ήσουνα πάντα έτσι οργιοδώς ηλίθιος ή το απέκτησες τώρα τελευταία?
     Πως μπορείτε ρε ανθρωπόμορφα κτήνη να επιζητάτε και να νοσταλγείτε μια απο τίς πιο μαύρες σελίδες τις Ελληνικής Ιστορίας??
     Πως μπορείτε να ζητάτε να γυρίσουμε στα χρόνια και στα πεπραγμένα του εμφυλίου?
     Πόσο μα πόσο ολοκληρωτικά εγκεφαλικά καμμένοι είστε εσείς οι αμετανόητοι κομμουνιστές????

 6. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Οι φασίστες είναι τόσο ηλιθιοι που βάζουν αυτογκόλ. Ανεβάζουν εγκλήματα αλλοδαπού σε αλλοδαπού δείχνοντας έτσι ότι τα εγκλήματα που διαπραττονται από αλλοδαπούς δεν έχουν ρατσιστικά κίνητρα όπως λένε. Δηλαδή το ότι ένας μετανάστης κλέβει έναν Έλληνα δεν είναι ρατσισμός αφού το ίδιο γίνεται και μεταξύ μεταναστών.

  1. avatar ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ … … …

   ...βεβαίως, αλλά εσάς σας ενδιαφέρουν μόνο τα \'\'ρατσιστικά\'\' εγκλήματα των Ελλήνων και όχι αυτά μεταξύ αλλοδαπών.

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Η αριστερά το ίδιο θα πει είτε Έλληνας ο δράστης είτε μετανάστης. Εσείς αντίθετα όταν ο δράστης είναι Έλληνας τον στηρίζετε η το κάνετε τουμπεκί. Γιατί άραγε δεν κάνατε θέμα τον βιασμό και τον θάνατο της κοπέλας στην Ξάνθη από Έλληνας όπως τη Μυρτώ;;; γιατί δεν λέτε τίποτα για τους Έλληνες παιδεραστές;;;; προφανώς στηρίζετε τους Έλληνες εγκληματίες γιατί είστε και οι ίδιοι εγκληματίες

    1. avatar ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ

     Οι εγκληματίες δηλαδή μπολσεβίκοι είστε εσείς από τα γεννοφάσκια σας...

     1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

      Ανεγκέφαλο εθνικι γιατί δεν απαντάς σε αυτό που έγραψα και γράφεις ασυναρτησίες; για την κοπέλα στην Ξάνθη γιατί δεν κάνατε συγκεντρώσεις;;

     2. avatar ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ

      Μπολσεβίκε, ο λόγος σου όπως και η βρώμικη, εθνοαφανιστική , \'\'ιδεολογία\'\' σου είναι ξεπερασμένα...η μόνη θεραπεία για την ψυχοπαθολογία σας είναι ο εγκλεισμός σας στα αγαπημένα σας...ΓΚΟΥΛΑΓΚ !

 7. avatar Eξιχνιάσθηκε η ανθρωποκτονία 23χρονου Αφγανού στην Ομόνοια Δράστης ένας 31χρονος Αιγύπτιος

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/3185675/exichniasthike-i-anthropoktonia-23chronou-afganou-stin-omonia

 8. avatar η Αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις, ανάμεσά τους Έλληνες, Αλβανοί και ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

  https://www.newsbeast.gr/society/crime/arthro/3248279/psachnoun-ton-drasti-tis-dolofonias-tou-22chronou-sto-kalochori

 9. avatar Τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23, 24 και 33 ετών, κατηγορούνται ως δράστες της δολοφονίας του 19χρονου Θωμά, τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου στο Μαρούσι.

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/3534177/ti-exorgise-tin-ikogenia-sti-dolofonia-tou-19chronou-thoma-sto-marousi
  Κατηγορούν τους αστυνομικούς γιατί, ενώ από την πρώτη στιγμή γνώριζαν την ταυτότητα των δραστών, καθυστέρησαν τα εντάλματα σύλληψης με συνέπεια οι ύποπτοι να βρουν καταφύγιο στη χώρα τους.

 10. avatar Πέντε Αφγανοί βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία ενός 26χρονου από την Αλγερία στην πλατεία Βικτωρίας στις 3 Μαρτίου. Οι δράστες συνεπλάκησαν με τον 26χρονο και στη συνέχεια τον μαχαίρωσαν.

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/3447512/exichniastike-dolofonia-26chronou-algerinou-stin-platia-viktorias

 11. avatar Σημειώνεται ότι οι τέσσερις κακοποιοί ήταν μέλη δωδεκαμελούς συμμορίας που διέπραττε ληστείες και η οποία εξαρθρώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Αποτελείτο από δέκα Αλβανούς, μια γυναίκα από την Ρουμανία, ενώ το άλλο μέλος δεν έχει ταυτοποιηθεί έως αυτή την ώρα.

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/4523094/pos-ena-agriogoyroyno-odigise-stoys-dolofonoys-toy-epicheirimatia-stin-kifisia

 12. avatar Ένοχοι για την κατηγορία της ληστείας με ιδιαίτερη σκληρότητα, κρίθηκαν οι δύο Αλβανοί, 32 και 36 ετών οι οποίοι είχαν συλληφθεί μόλις λίγες ημέρες μετά τη ληστεία που πραγματοποίησαν στις 16 Ιανουαρίου 2017 σε βάρος ενός ζευγαριού ηλικιωμένων 88 και 81 ετών στον Φουρνέ στα Χανιά.

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/3539016/isovia-stous-listes-ton-ilikiomenon-pou-glitosan-meso-skype-apo-ta-cheria-tous

 13. avatar Συνελήφθη ένας 39χρονος από τη Βουλγαρία που εμπλέκεται στη δολοφονία ενός 53χρονου στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2010, ενώ κατηγορείται και για ληστεία στη Λάρισα το 2016.

  https://www.newsbeast.gr/society/crime/arthro/3636809/sinelifthi-39chronos-gia-anthropoktonia-stin-patra-to-2010

 14. avatar Αν ήταν Έλληνας, θα το μαθαίναμε

  https://www.newsbeast.gr/society/crime/arthro/3882050/egklima-me-variopoyla-sto-aigio

 15. avatar Δείτε τα στοιχεία τους εδώ …. ΚΟΙΝΩΣ ΦΟΒΗΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/3943685/sti-dimosiotita-ta-stoicheia-ton-draston-tis-dolofonias-toy-25chronoy-stoy-filopappoy

 16. avatar Ομολόγησαν ένας Αλγερινός και ένας Αιγύπτιος, ότι αυτοί είναι οι δράστες της ανθρωποκτονίας 65χρονου, μέσα στο σπίτι του στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, στις 21 Αυγούστου 2018.

  https://www.newsbeast.gr/society/arthro/3951179/omologisan-ti-dolofonia-toy-65chronoy-stoys-thrakomakedones

 17. avatar Ένας 24χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη στην Καλλιθέα, κατηγορείται για την ανθρωποκτονία Αφγανού

  https://www.newsbeast.gr/society/crime/arthro/4353836/ti-proigithike-toy-stygeroy-egklimatos-stin-omonoia

 18. avatar Αλγερινός επιτέθηκε σε Μαροκινό για να του κλέψει το κινητό

  https://www.newsbeast.gr/society/crime/arthro/4081711/epeisodio-me-machairi-stin-plateia-theatroy

 19. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ρατσιστικό είναι ένα έγκλημα που έχει ρατσιστικά κίνητρα. Τόσο δύσκολο είναι φασιστακια να το κατανοήσετε;

 20. avatar γερμανος ναζιστης

  φτιαχνουνε φουρνους για τους εβραιους αλλα ξερετε ποσοι γερμανοι πεθαναν απο εβραιους?αυτο δεν ειναι ρατιστικο εγκλημα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει