Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για το Κτηματολόγιο ανέφερε η διευθύντρια της Νομικής Διεύθυνσης Κτηματογράφησης, Ελεονώρα Ανδρεαδάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πρωινή Βάρδια».

Η κ. Ανδρεαδάκη αναφέρθηκε ξεχωριστά στην περιοχή της Αθήνας, στην οποία η προανάρτηση ξεκινά σε λίγες μέρες: «Στις 22 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η προανάρτηση στην Αθήνα, άρα όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις το 2008 πρέπει να μπουν στο Taxisnet για να εντοπίσουν το ακίνητό τους, να δουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης. Η προθεσμία για την αίτηση είναι δύο μήνες» τόνισε.

Όπως είπε η κ. Ανδρεαδάκη: «Βρισκόμαστε σε πλήρη εξέλιξη της κτηματογράφησης, ο καθένας από εμάς που έχει ένα ακίνητο θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου και μέσω της μηχανής αναζήτησης να βρει σε ποιο στάδιο της κτηματογράφησης βρίσκεται η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό του. Όλοι θα πρέπει να το ελέγξουν. Είμαστε σε πλήρη εξέλιξη δεδομένου ότι υποβάλλονται δηλώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα, επομένως θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τα δικαιολογητικά μας για να υποβάλουμε τη δήλωσή μας. Τα δικαιολογητικά είναι λίγα και απλά. Πρέπει να βρούμε το συμβόλαιο του ακινήτου, το πιστοποιητικό μεταγραφής και να εντοπίσουμε το ακίνητο».

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό μεταγραφής, υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να το προσκομίσει ο υπόχρεος σε δεύτερο χρόνο: «Όχι όμως να μην το φέρουμε. Για να είναι έγκυρη οποιαδήποτε συναλλαγή, πρέπει ο τίτλος μας να έχει μεταγραφεί».

Σχετικά με τους βοηθητικούς χώρους, αυτά που ισχύουν είναι τα εξής: Καταρχάς όταν μιλάμε για βοηθητικούς χώρους αναφερόμαστε σε γκαράζ, αποθήκες κ.ά. Αν αυτοί έχουν χιλιοστά, τότε δηλώνονται χωριστά ως οριζόντια ιδιοκτησία και το πάγιο τέλος είναι φθηνότερο, κοστίζει 20 ευρώ. Αν μιλάμε για βοηθητικούς χώρους σε κτίσματα, σε κτίρια, όπως σε πολλές αγροτικές περιοχές, γίνεται μια απλή αναφορά στο έντυπο της δήλωσης όπως για όλους τους χώρους. Ξεχωριστή δήλωση και διαφορετικό πάγιο τέλος, φθηνότερο, αφορά μόνο τις περιπτώσεις τις οποίες έχει χιλιοστά ο βοηθητικός χώρος, είτε αυτός αφορά αποθήκη είτε γκαράζ είτε οτιδήποτε άλλο».

Η κ. Ανδρεαδάκη αναφέρθηκε και στην περίπτωση λάθους αλλά και στο πώς κάποιος μπορεί να αποφύγει τις κακοτοπιές: «Οι πολίτες για να αποφύγουν τις κακοτοπιές, καλό θα ήταν πριν ξεκινήσουν τις διαδικασίες είτε με δικηγόρο είτε με τοπογράφο, καλό θα ήταν να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης ή στο κτηματολόγιο ή στο κτηματολογικό γραφείο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.