Με 24ωρη απεργία ξεκινούν το μπαράζ κινητοποιήσεών τους οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για τις αλλαγές στο λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.  Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, με το νέο σχέδιο υποβαθμίζεται περαιτέρω η γενική παιδεία και οι εγκύκλιες γνώσεις στην Γ Λυκείου, με τη μείωση της διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων και υπονομεύεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του Λυκείου.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί:

  • Υποβαθμίζει τη γενική παιδεία
  • Μετατρέπει την Γ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο,
  • Διευρύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές,
  • Δεν πλήττεται η παραπαιδεία.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν:

  • Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • «Ξεπάγωμα» της 2ετίας 2016-2017 και απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
  • Κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου». Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας με τη συμπλήρωση του 60ου έτους

Την απεργία των εκπαιδευτικών στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αφού έλαβε υπόψη της τις σχετικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ, εκτιμά ότι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για «τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» είναι «σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση».

Σύμφωνα  με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικούσε πάντα την αυτονομία του Λυκείου και τη διασφάλιση του μορφωτικού του χαρακτήρα για όλα τα παιδιά. Προϋπόθεση είναι να μην συνδέεται το Λύκειο με τις πανελλαδικές εξετάσεις και το σύστημα πρόσβασης στην Γ/θμια εκπαίδευση. Είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση των μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενίσχυση της παραπαιδείας λόγω των νέων εξεταστικών διαδικασιών για την απόκτηση του απολυτηρίου και του εντεινόμενου ανταγωνισμού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης του Λυκείου, στη δραματική μείωση των γνωστικών του αντικειμένων, στη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού του χαρακτήρα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. διεκδικεί μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα άμεση απόσυρση του σχεδίου Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο και καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και σωματείων του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών» στο απεργιακό συλλαλητήριο την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, ώρα 12:00, στα Προπύλαια, καθώς και τα συνδικαλιστικά στελέχη της Θεσσαλονίκης να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια μέρα, ώρα 12:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.