Την παραίτησή της από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠΕΔ) υπέβαλε η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το όνομα της κυρίας Παπακωνσταντίνου εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς βρέθηκε τραπεζικός της λογαριασμός στη λίστα. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην υπουργός φέρεται να έσβησε την καρτέλα της από τη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Παπακωνσταντίνου στην επιστολή παραίτησής της αναφέρει ότι αδίκως έχει εμπλακεί στην υπόθεση, ότι είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματος της, ότι η επαγγελματική της πορεία είναι γνωστή και ότι η κατάθεση που εμφανίζεται να έχει στη λίστα Λαγκάρντ αποτελεί νόμιμη περιουσία εκείνης και του συζύγου της.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου σπούδασε νομικά στο London School Of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης όπου έκανε και τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα.

Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο Βέλγιο και πήρε διδακτορικό από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Εχει ειδικευτεί σε τομείς του δικαίου όπως το εμπορικό, το εταιρικό, το ευρωπαϊκό, το εργατικό, το ασφαλιστικό, το χρηματοπιστωτικό, καθώς και το δίκαιο εξαγορών, συγχωνεύσεων και ανταγωνισμού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει διατελέσει νομική σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες.

Εχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο ALBA, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Ελλάδα.