Λέκκας: Στο Μάτι υπήρξε συνολική αποτυχία της κοινωνίας

Η Ελλάδα από τύχη έχει γλιτώσει έως τώρα σε διάφορες περιπτώσεις φυσικών φαινομένων, τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας


ΕΛΛΑΔΑ
16:02
14/03/2019
Λέκκας: Στο Μάτι υπήρξε συνολική αποτυχία της κοινωνίας
5
loading

«Στο Μάτι υπήρξε συνολική αποτυχία της κοινωνίας, από τον τελευταίο πολίτη μέχρι τον πρώτο πολίτη», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, στο πλαίσιο του «2ου Επιστημονικού Φόρουμ για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα».

Τη διήμερη εκδήλωση (το πρώτο Φόρουμ είχε γίνει το 2017), που ξεκίνησε σήμερα με τη συμμετοχή 30 ερευνητικών και πανεπιστημιακών φορέων, διοργανώνουν το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», με στόχο την κοινή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων στη χώρα μας, με βάση και τις διεθνείς εμπειρίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα υστερεί στην κρίσιμη συνεργασία των τριών πυλώνων της πολιτικής προστασίας, δηλαδή πολιτείας-επιστημόνων και πολιτών, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να διασυνδεθούν καλύτερα όπως σε άλλες χώρες.

Τόνισε ότι η Ελλάδα από τύχη έχει γλιτώσει έως τώρα σε διάφορες περιπτώσεις φυσικών φαινομένων και ότι έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης των καταστροφών.

Όπως λέει, η χώρα μας είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των σεισμών, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Ιδιαίτερη ανησυχία -λόγω του πολύ μικρού χρόνου αντίδρασης - εκφράζει για ένα πιθανό τσουνάμι που μπορεί να πλήξει νησιά του Αιγαίου, αν και η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι μικρή, όπως επισημαίνει.

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις (σε σχέδια, αντιπυρικά έργα, εκπαίδευση πληθυσμού και δημοτικών/περιφερειακών οργάνων κ.α.) και αναφέρει ότι «τα γεγονότα "έτρεξαν" όπως έπρεπε να "τρέξουν", με βάση το ότι δεν υπήρχε τίποτε».

Για τη διαμάχη γύρω από το αν ήταν δυνατό να γίνει έγκαιρη εκκένωση των κατοίκων, τονίζει: «Η μελέτη που κάναμε για όλους όσους πέθαναν τότε, δείχνει ότι τελικά για τυχαίους λόγους πέθαναν όσοι πέθαναν και για τυχαίους λόγους σώθηκαν όσοι σώθηκαν. Δεν σώθηκαν μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία. Για να γινόταν μια οργανωμένη διαδικασία, έπρεπε να είχε υπάρξει μια ανάλυση κινδύνων της περιοχής, που δεν την είχαμε. Έπρεπε να είχαμε ανάλυση των δεδομένων όπως εξελίσσονταν εκείνη τη στιγμή, ανθρώπους εκπαιδευμένους στην εκκένωση, χώρους συγκέντρωσης κ.α. Δεν είναι κάτι τόσο εύκολο, όσο λέγεται».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Sg

  «Μαζί τα φάγαμε» κι έτσι...
  Λέγε λέγε κάποιοι θα το πιστέψουν.

 2. avatar Απλή λογική

  Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδιναν άδειες δόμησης σε αυθαίρετα στη μέση του πευκοδάσους, με δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά, χωρίς υποδομές και περιφραγμένες τις διεεξόδους προς τη θάλασσα, δεν θα θρηνούσαμε θύματα!

 3. avatar Κάνουν μπουγάδα με τα πτώματα τους και μετά εξαργυρώνουν

  Μπράβο του , του αξίζει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο Σύριζα.

 4. avatar ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ

  ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΕΥΘΗΝΕΣ ΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ??? ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ??ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΝΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ??ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ?? ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΚΑ?? Η ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΠΑΔΙΑΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΜΕ 11 ΜΠΟΦΟΡ ??? ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΠΡΙΣΜΟΣ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει