Μεγάλο μέρος του νερού που προορίζεται για χρήση από τα νοικοκυριά, πηγαίνει χαμένο εξαιτίας προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης, λόγω κλοπών και παράνομης χρήσης, αλλά από ανακρίβειες και λάθη σε μετρητές. Έτσι το ποσοστό που τελικά χάνεται αγγίζει το 50%!

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή στην πόλη της Κοζάνης ένα σύστημα τηλεμετρίας με στόχο τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού στα δίκτυα ύδρευσης.

Το σύστημα εξασφαλίζει τη μετάδοση δεδομένων από κάθε οικοδομικό τετράγωνο σε ένα κεντρικό σταθμό ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε βλάβη ή απώλεια γίνεται άμεσα γνωστή και έτσι περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος αποκατάστασης της βλάβης.

Της έναρξης λειτουργίας του συστήματος προηγήθηκε η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού των φρεατίων και των μετρητών παλαιάς τεχνολογίας, η εγκατάσταση βανών σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, η ψηφιοποίηση του δικτύου ύδρευσης και η εγκατάσταση του συστήματος ασύρματης παρακολούθησης και τηλεχειρισμού του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου της Κοζάνης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του προηγμένου συστήματος έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Κοζάνης στο ευρωπαϊκό έργο «Waterloss». Αφορμή για τη σχετική κινητοποίηση του δήμου αποτέλεσε το πρόβλημα της ανεπάρκειας του νερού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

«Το “καμπανάκι” χτύπησε τη δεκαετία του 80 στην περιοχή Σαριγκιόλ, στο νοτιοδυτικό πεδίο εκμετάλλευσης του λιγνίτη, στην Πτολεμαϊδα, όπου ξεκίνησαν διαδικασίες υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, περιμετρικά του μετώπου εξόρυξης, προκειμένου να μην πλημμυρίζουν τα ορυχεία. Τα αποθέματα σε πόσιμο νερό μειώθηκαν και μέχρι το 1999 η περιοχή βρισκόταν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης ώστε να φτάνει το νερό για όλους» εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Μανώλη Παφίλη στο ΑΜΠΕ.

Ο ίδιος τονίζει ότι αναζητήθηκαν νέες γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος, με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας του ΙΓΜΕ, αλλά και τρόποι εξοικονόμησης του πολύτιμου νερού μέσω της ψηφιοποίησης του δικτύου που άρχισε το 2000.

Αυτή τη στιγμή η εξέλιξη της πιλοτικής εφαρμογής του «Waterloss» βρίσκεται στο μισό της και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2013. Παράλληλα συνεχίζεται η ψηφιοποίηση του δικτύου και άλλων δημοτικών διαμερισμάτων του νέου «Καλλικρατικού» δήμου και η τοποθέτηση βανών σε νέες περιοχές.