Τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση του μνημείου του του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, «της μεγαλύτερης εβραϊκής νεκρόπολης της Ευρώπης με πάνω από 300.000 τάφους, που έστεκε εκεί για αιώνες και ισοπεδώθηκε το 1942», εκφράζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας το γεγονός και τονίζοντας ότι είναι χρέος της κοινωνίας και των αρχών ο εντοπισμός, η κατάδειξη και η περιθωριοποίηση των δραστών και των ομοϊδεατών τους.

«Άγνωστοι, χθες, σε μια πράξη πρωτοφανούς βίας κυριολεκτικά το κατέστρεψαν, διαλύοντας όλες τις μαρμάρινες πλάκες που το απάρτιζαν» τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επισημαίνεται: «Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα ένα εβραϊκό μνημείο γίνεται στόχος βανδάλων».

«Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός. Καλούμε την πολιτεία και την κοινωνία εν γένει, να συστρατευθούν στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού. Είναι χρέος της κοινωνίας και των αρχών να εντοπίσουν, να καταδείξουν και να περιθωριοποιήσουν τους δράστες και τους ομοϊδεάτες τους».

«Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο βανδαλισμός αυτός συνέβη λίγες μέρες πριν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μιας παγκόσμιας επετείου που θεσμοθετήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την υπόμνηση της πιο μελανής σελίδας στην Ιστορία της ανθρωπότητας για την αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων» επισημαίνει η ΙΚΘ και προσθέτει: «Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από το Ολοκαύτωμα και οι συνέπειές του δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές στην κοινωνία».

Τη βεβήλωση του μνημείου καταδικάζουν και οι «Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια» και καλούν σε «μαζική παρουσία» στις εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, «Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος», την Κυριακή στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, οι συμπεριφορές αυτές είναι καταδικαστέες και οι νομικοί οφείλουμε να τις στιγματίσουμε και να τις απομονώσουμε. Η καλύτερη απάντηση θα είναι η μαζική παρουσία όλων στις αντίστοιχες εκδηλώσεις των ημερών» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.