Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τρεις ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα, υπό το φόβο της πρόκλησης αντιδράσεων από εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας, Χάνς-Γιοάχιμ Φούχτελ και του Έλληνα υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, η εκδήλωση υπογραφής συμφώνου αδελφοποίησης και συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους Ωραιοκάστρου και Ντέτμολντ του ομόσπονδου κρατιδίου Ρηνανίας και Βεστφαλίας.

Η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου, αλλά για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε να γίνει τρεις ώρες νωρίτερα, γεγονός για το οποίο δεν ενημερώθηκαν καν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος, το σύμφωνο που υπογράφηκε προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την ανάπτυξη επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ωραιοκάστρου. Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Φούχτελ ο οποίος χαιρέτησε την «υποδειγματική συνεργασία» μεταξύ των δύο δήμων και υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός στην πρωτοβουλία.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες

Στο μεταξύ, την απελευθέρωση των τριών συλληφθέντων στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιούνταν η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση ζητάει ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. & Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στις 9 το πρωί του Σαββάτου, έξω από τα Δικαστήρια.

«Είναι γνωστή η τακτική καταστολής και ποινικοποίησης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να καμφθεί το φρόνημα των εργαζομένων», επισημαίνεται.

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι «οι συλλήψεις αυτές αποτελούν άλλη μια απόδειξη ότι όσο εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων τόσο θα εντείνεται και η κρατική καταστολή».