Τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από αρμόδιο εισαγγελέα, για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ή άλλων ευθυνών σωφρονιστικών υπαλλήλων διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρενέβη μετά τα όσα κατέθεσε ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός στην ειδική μόνιμη επιτροπή του Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής σχετικά με πτέρυγα «5 αστέρων» στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Ξέρετε κανένα χώρο που οι πλούσιοι περνάνε άσχημα; Οι πλούσιοι έχουν λεφτά και περνάνε καλά. Παραγγέλνουν από τον Σκλαβενίτη. Χθες κάποιος παρήγγειλε καπνιστό σολομό και έφαγε. Αφού εχει λεφτά και παραγγέλνει, τι να κάνουμε; Το σύστημα τους έχει αφήσει να καλοπερνάνε. Άμα πάθει κάτι ο Τσοχατζόπουλος ή ο Γαβαλάς εσείς θα μας κατηγορήσετε ότι τους σκοτώσαμε» ανέφερε ο Α. Αραβαντινός.

Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να διερευνηθούν:

– Εάν η προμήθεια τέτοιων ειδών (τροφίμων, κ.λπ.) από κρατουμένους έγινε καθ’ υπέρβαση του νόμου. Και αυτό επειδή στο άρθρο 14 του Κανονισμού Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης προβλέπεται ότι επιτρέπεται η προμήθεια τροφίμων με ατομική δαπάνη των κρατουμένων είτε μέσω προμηθευτή που αναδεικνύεται με διαγωνισμό, είτε από το ελεύθερο εμπόριο με μέριμνα της υπηρεσίας,

– Εάν η τοποθέτηση και παραμονή των κρατουμένων σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΤ’ πτέρυγας, έχει γίνει καθ’ υπέρβαση του Κανονισμού. Στο άρθρο 27 του Κανονισμού Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης προβλέπεται η προσωρινή ή η μόνιμη τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένο τμήμα ή χώρο Καταστήματος με απόφαση του Συμβουλίου της κάθε φυλακής.