Ο Αλφειός «κατάπιε» χωράφια στην Αρχαία Ολυμπία

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της περιοχής


ΕΛΛΑΔΑ
14:47
15/01/2019
Ο Αλφειός «κατάπιε» χωράφια στην Αρχαία Ολυμπία
loading

Στο ίδιο έργο θεατές είναι για μια ακόμα φορά οι παραγωγοί από τα Άσπρα Σπίτια μέχρι τη Λιναριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βλέποντας τα ορμητικά νερά του Αλφειού ποταμού να «καταπίνουν» τα χωράφια και τις καλλιέργειες τους.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Οι παραγωγοί κάνουν έκκληση στην Περιφέρεια και στον δήμο, μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των 5 εκατ. ευρώ, να επισπεύσουν τις παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να μην αφανιστούν πλήρως οι περιουσίες τους.

Με κάθε βροχή που θα «φουσκώσει» ο ποταμός, οι παραγωγοί ξέρουν ότι στο τέλος του χειμώνα, τα χωράφια τους θα έχουν μειωθεί σε έκταση και μέρος της παραγωγής τους θα έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Τα εσπεριδοειδή τείνουν να αφανιστούν, ενώ όσοι έχουν ελαιώνες στις «επικίνδυνες» περιοχές, σκέφτονται τους κόψουν και να εκμεταλλευτούν τα ξύλα για τη θέρμανση τους, πριν ο Αλφειός παρασύρει ολόκληρα τα δέντρα.

Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι

Κάθε χειμώνα, σε κάθε νέο πλημμυρικό φαινόμενο, οι παραγωγοί λαμβάνουν υποσχέσεις πως θα γίνουν οι πρόχειρες παρεμβάσεις στα σημεία που απαιτείται, ώστε να ανακόψουν την ορμητικότητα των νερών και να σταματήσει το ποτάμι να «τρώει» τις καλλιέργειες. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, παρέμβαση δεν έχει γίνει καμία.

Κι έτσι, κάθε χειμώνα, οι κάτοικοι, απογοητευμένοι και με δάκρυσα στα μάτια βλέπουν τις περιουσίες που βρήκαν από τους γονείς τους και τις καλλιέργειες με τις οποίες τους ανέθρεψαν και τους βοήθησαν να «χτίσουν» τις ζωές τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να τις παρασύρει το ποτάμι.

Κρίσιμο το φράγμα του Λάδωνα

Τις τελευταίες τρεις ημέρες το ποτάμι έχει «μπει» κατά 50 μέτρα μέσα στις παρόχθιες καλλιέργειες και έχει παρασύρει δεκάδες πορτοκαλιές και ελαιόδεντρα. Κι αν συνεχίσει η κακοκαιρία και κριθεί απαραίτητο το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στην τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, τότε το μέγεθος της καταστροφής θα είναι τεράστιο.

Η υπερχείλιση του φράγματος, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Διευθυντή του ΥΗΣ Λάδωνα, Ιωάννη Σταθά, που έφτασε χθες το πρωί στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «… λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Λάδωνα, η τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, έχει σχεδόν γεμίσει. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι βροχές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, σας ενημερώνουμε ότι είναι πολύ πιθανή η υπερχείλιση της, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με παροχή που θα εξαρτηθεί από το ύψος και την ένταση των βροχοπτώσεων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει