«Πώς να εξοικονομήσω λεφτά εύκολα και γρήγορα;», αναρωτιούνται οι περισσότεροι που παλεύουν να βγάλουν τον μήνα.

Αν ψάχνετε λοιπόν τρόπους να περιορίσετε δραστικά τα έξοδα, κυκλοφορούν αναρίθμητες συμβουλές εκεί έξω, με περισσότερη ή λιγότερη αποτελεσματικότητα.

Ένας τρόπος που δουλεύει πάντως και επικαλούνται οι ειδικοί έχει να κάνει με τον καθορισμό των πραγματικών εβδομαδιαίων αναγκών μας. Έτσι ξεκινάμε σωστά, μας συμβουλεύουν, με τα εντελώς απαραίτητα που χρειάζεσαι για να βγάλεις τη βδομάδα, χτίζοντας κατόπιν από κει και πέρα τη λίστα των εξόδων.

Κινηθείτε λοιπόν με προϋπολογισμό βήμα το βήμα και δεν θα χάσετε.

Πώς κόβουμε γρήγορα τα καθημερινά μας έξοδα; Διακρίνοντας τις πραγματικές ανάγκες από τις σπατάλες. Πραγματικές ανάγκες είναι: το φαγητό, το ενοίκιο (ή το στεγαστικό δάνειο), το κινητό, η ασφάλιση, η διασκέδαση/κοινωνικοποίηση, η μετακίνηση, τα προϊόντα υγιεινής και φροντίδας και τα έξοδα, τέλος, του νοικοκυριού.

Στο φαγητό, για παράδειγμα, μπορείς να φέρνεις από το σπίτι στη δουλειά και να σώσεις πολλά σε εβδομαδιαία βάση. Στις μετακινήσεις να χρησιμοποιείς τα μέσα μεταφοράς κ.λπ.

Στα προσωπικά έξοδα, που εδώ παίζεται το μεγάλο παιχνίδι, καθώς μπορείς να τα περιορίσεις ή και να τα κόψεις εντελώς, περιλαμβάνονται τα ταξίδια, τα ρούχα, το κομμωτήριο και τα δώρα.

Τι κάνεις; Ψωνίζεις αποκλειστικά online, βρίσκοντας καλύτερες τιμές και περισσότερες προσφορές. Ταυτοχρόνως, πουλάς τα παλιά πράγματα και κερδίζεις μερικά ευρώ. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα πράγματα του νοικοκυριού, να μην επιλέγεις ονόματα και «βαριές» ετικέτες. Ακόμα και τα δώρα σου, τόσο τα προσωπικά όσο και για τους άλλους, μπορείς να τα αγοράζεις από παζάρια, υπαίθριες αγορές και τέτοια πράγματα.

Σε όλα μπορείς αν το θες πραγματικά να εξοικονομήσεις, ακόμα και σε πράγματα που δεν σου περνούν από το μυαλό, καθώς μιλάμε για ανάγκες (ή «ανάγκες») που μοιάζουν αναπόδραστες. Στέλνεις, ας πούμε, όλα τα γραπτά μηνύματα της σύνδεσής σου; Εξαντλείς όλα τα λεπτά ομιλίας του πακέτου σου; Μήπως να στραφείς σε δωρεάν εφαρμογές μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων;

Ακόμα και στις εξόδους σου, μήπως περνάς καλύτερα με την παρέα στο σπίτι; Σε σπιτικό πάρτι πόσο καιρό έχεις να πας; Αλλά και με τα δωρεάν events της πόλης πώς τα πας; Αναρίθμητα πράγματα θα βρεις να κάνεις γύρω σου χωρίς να πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη.

Κι επειδή το πράγμα είναι πραγματικά ανεξάντλητο, υπάρχουν και μια σειρά από συμβουλές που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Όπως το να μοιράζεσαι πράγματα και πόρους με γείτονες ή φίλους. Ή να επιλέξεις συσκευές με χαμηλό ενεργειακό κόστος για το σπίτι. Αντικατέστησες όλους τους λαμπτήρες με χαμηλής κατανάλωσης λάμπες;

Ακόμα και τα μαστορέματα μπορούν πια να γίνουν από μας, με τόσους και τόσους οδηγούς και μαθήματα (tutorials) που θα βρεις στο YouTube για τα πάντα. Είσαι σίγουρος πως δεν μπορείς να κάνεις τη βρύση να σταματήσει να στάζει;

Και σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε αγορά, κάνε έρευνα. Εδώ θα σώσεις ίσως τα περισσότερα, καθώς οι σπατάλες καραδοκούν στον κακό σχεδιασμό και τις παρορμητικές αγορές.

Και ζήτα βεβαίως βοήθεια. Αυτόν τον φίλο που έχεις τον υδραυλικό, πες του να σου φτιάξει τη βρύση που δεν κατάφερες τελικά να επισκευάσεις. Θα του το ανταποδώσεις κι εσύ κάποια στιγμή, μην ανησυχείς, δεν υποχρεώνεσαι στους φίλους.

Ζεις μόνο μια ζωή, αποκόμισε λοιπόν τα περισσότερα που μπορείς με τα χρήματα που βγάζεις. Αυτό είναι το μυστικό, όχι ο πλούτος…