Πυρόπληκτοι στο Μάτι: Τα σπίτια μας ρημάζουν

«Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι»


ΕΛΛΑΔΑ
13:30
28/12/2018
Πυρόπληκτοι στο Μάτι: Τα σπίτια μας ρημάζουν
5
loading

Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), πέντε μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά που οδήγησε στο θάνατο 100 άτομα.

Οι πυρόπληκτοι βγάζουν κραυγή αγωνίας και καταγγέλλουν την έλλειψη κυβερνητικών ενεργειών προκειμένου να φτιαχτούν τα σπίτια τους και οι ίδιοι να βάλουν σε μια τάξη τη ζωής τους.

«Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες. Άνθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν την εκκίνηση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μας, το σπίτι είναι μέλος της οικογένειας! » αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

«5 μήνες μετά την φονική πυρκαγιά & καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί.

Ρημάζουν όλα τα σπίτια στο Μάτι, που κάηκαν στις 23/07/2018, παρά το πολυσέλιδο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Οι χειμωνιάτικες βροχές επιδεινώνουν την ήδη κακή κατάσταση των σπιτιών και αυξάνουν ακόμη περισσότερο το απαιτούμενο κόστος για την επισκευή τους.

Αν η κυβέρνηση την επομένη της καταστροφής εφήρμοζε το νομό για τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Π.Δ. της 8.2/1.3.1979, Δ 130), όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο Μάτι θα επισκευάζονταν/ανακατασκευάζονταν άμεσα.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτίμησε - για λόγους που η ίδια γνωρίζει - να μας εμπλέξει & να εμπλακεί & η ίδια σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια επισκευής/ανακατασκευής στο Μάτι.

Ακόμη περιμένουμε, παρόλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις, την σχετική υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση/αναπροσαρμογή του ύψους της συνολικής Στεγαστικής Συνδρομής, που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για την επισκευή/ανακατασκευή των σπιτιών τους.

Εξαγγέλλεται η διαμόρφωση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) γενικά & αόριστα, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις, αναβολές ή/και αναστολές για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών.

Δεν αξιοποιούνται προϋπάρχουσες μελέτες και τοπογραφικές αποτυπώσεις, που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το Μάτι, ώστε αυτές προσαρμοζόμενες στα σημερινά δεδομένα να συμβάλλουν στην επίσπευση της ανοικοδόμησης.

Ανακοινώνονται δρόμοι προς διάνοιξη & αναστέλλονται σε συγκεκριμένους δρόμους οι εκδόσεις αδειών επισκευής/ανακατασκευής των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη.

Παρόλες τις κατ’ επανάληψη κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή γρήγορων διαδιακασιών (fast track), οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους πυρόπληκτους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απίστευτη καθυστέρηση ακόμη και για την παραλαβή των φακέλων έκδοσης αδειών.

Παρά τις υπουργικές δηλώσεις ότι "το Μάτι δεν είναι δάσος", αντί να υιοθετηθεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία, ορίζεται η Διεύθυνση Δασών ως αρμόδια για την έκδοση των απαραίτητων δασικών βεβαιώσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς και αποτελεσματικές οδηγίες για την γρήγορη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων.

Παρά τις κατ΄ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση όλων των σπιτιών στο Μάτι, όπως έχει ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για το Μάτι.

Η ΣΕΚΜΑ προσπαθώντας να μεταφέρει την αγωνία των ανθρώπων, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές/ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών, για την άμεση έκδοση των αδειών.

Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες. Άνθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν την εκκίνηση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μας, το σπίτι είναι μέλος της οικογένειας!».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar STK

  TZONY
  OTAN ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΔΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 25 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΣΒΗΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΦΩΤΙΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ 25 ΔΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΤΣΕ ΣΤΗ ΝΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ
  ΑΝΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
  ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΣ

  1. avatar John From NY

   Φίλε ασε τις υποδείξεις και άκουσε λίγο λογικά αυτό που σου λέω. Στην Αμερική πληρώνεις 10 χιλιάρικα με 30 χιλιάρικα φόρο στο σπίτι τον χρόνο πέρα από φόρο εισοδηματος στο κράτος, φόρο στην πολιτεία και μπορεί και φόρο στην πόλη που ζεις. Επίσης έχεις κρατήσεις για σύνταξη και υγεία στην σύνταξη και από πάνω πρέπει να δίνεις 20 χιλιάρικα τον χρόνο για ιδιωτική κάλυψη υγείας γιατί δεν υπάρχει κρατικός φορέας.
   Ναι εδώ η αστυνομία έρχεται σε 3 λεπτά όπως και η πυροσβεστική αλλά γίνονται καταστροφές καθημερινά. Όλα τα κτήρια και αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα. Όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο. Όταν ήρθε τυφώνας Sandy και διαλύθηκε το σύμπαν τι έπρεπε να γίνει; να πληρώσει το κράτος; ή μήπως η πολιτεία; Μιλάνε για 65 δις ζημιές! Εννοείτε μπήκαν οι ασφαλιστικές που είχαν κάνει reinsure το ρισκο. Επίσης η πυροσβεστική εδώ είναι θέμα τοπικό που πληρώνεις με τους φόρους του σπιτιού σου όπως είπα πριν όπως και τα σχολεία αρα τι σχέση έχει η πολιτεία ή ακόμα περισσότερο το κράτος;
   Απλά Ελλάδα μάθαμε όλοι στο τσάμπα! Από το να έχουμε όλοι 3 σπίτια έπρεπε να έχουμε 1 ασφαλισμένο.
   Στην τελική φίλε γι αυτό έφυγα γιατί πληρωνα φόρους να παίρνουν συντάξεις και επιδοτήσεις. Δηλαδή σε μια χώρα με 1000 ευρώ μισθό δίνουν 1200 σύνταξη και επιδοτήσεις για κάθε λογής πράγματα ενώ Αμερική με 120 χιλιάρικα μισθό παίρνει 25 χιλιάρικα μάξιμουμ σύνταξη. Και το κορυφαίο είναι ότι Ελλάδα είναι αναδιανεμητικό το σύστημα και δεν έχουν αποθεμα

 2. avatar John From NY

  Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς ζητάνε. Θέλουν ο φορολογούμενος να πληρώσει να χτίσουν πάλι το παράνομο σπίτι τους; Και πες ήταν νόμιμο...γιατί έχει οποιαδήποτε υποχρέωση το κράτος; Σε οποιαδήποτε χώρα και αν κοιτάξετε θα θα δείτε ότι ασφαλίζουν τα σπίτια τους. Αν δεν υπάρχει ασφαλιστική που να δέχεται να ασφαλίσει το σπίτι τότε παρέχει ασφάλεια το κράτος που φυσικά την πληρώνεις. Τώρα εκ των υστέρων χωρίς να έχεις δώσει μια να ζητάς αποζημίωση είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Δηλαδή στην Καλιφόρνια θα πάει το κράτος να φτιάξει όλα τα σπίτια; Σε τυφώνες θα δώσει 100 δις; Ώρες ώρες αναρωτιέμαι σε τι χώρα ζούσα!

  1. avatar τζονυ το βλεπεις λαθος…

   Δεν θα συζητήσω για αυθαίρετα, αυτα ναι δεν έχουν και πολλά δικαιώματα..ΑΛΛΑ τα νόμιμα σπίτια φυσικά και έχουν δικαίωμα καθώς άσχετα με την ασφάλιση...η αντιμετώπιση των πυρκαγιών/λοιμών/πλημμυρών/πολέμων κλπ ειναι ευθύνη τους κράτους..!!!η πλημμελής άσκηση αυτών των καθηκόντων απο το κράτος έφερε αυτή την καταστροφη.....έτσι στα πλαίσια αυτά ζητάνε βοήθεια απο το κράτος ώστε να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους!!!

  2. avatar Sg

   Δε ζητάνε χρήματα. Ζητάνε άμεσες αποφάσεις για να επισκευάσουν νόμιμα τα σπίτια τους κ από ότι καταλαβαίνω με δικά τους χρήματα. Τώρα αν το κράτος σκοντάφτει στις λέξεις «δασική περιοχή»αυτό δεν το ξέρω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει