«Η αντιμετώπιση της λαθραίας χρήσης μέρους του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι υποστήριξε τη μέγιστη δυνατή επιστροφή προς τους χρήστες της επιβάρυνσης από την εξίσωση τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών «να επιστρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό στους χρήστες καθώς και την ειδική μεταχείριση των μονογονεϊκών οικογενειών και την επιδοματική υποστήριξη οικογενειών, που ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, ανεξαρτήτως του υλικού θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσουν».

Με βάση τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, αναμένεται ότι επιστροφή θα λάβει το 85% των νοικοκυριών ενώ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των μηχανισμών για τον αποκλεισμό όλων των οδών λαθρεμπορίας καυσίμων. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να προχωρήσει στις Υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη σύνδεσή της με το φορολογικό – τελωνειακό μηχανισμό».

Και καταλήγει: «Στόχος είναι η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, που συντελείται μέσω της παράνομης επιστροφής στην εσωτερική αγορά ποσοτήτων που δεν έχουν φορολογική επιβάρυνση, αφού εμφανίζονται εικονικά, είτε ότι εξάγονται σε γειτονικές χώρες, είτε ότι χρησιμοποιούνται για ναυτιλιακή κίνηση».