Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας στον καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη Σάββα Ξηρό, για τη συμμετοχή του στη δράση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Ο Σάββας Ξηρός προσέφυγε στο ΕΔΑΔ επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεδομένης της κατάστασης της υγείας του, η κράτησή του στις φυλακές «συνιστά απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση». Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι δεν του χορηγείται κατάλληλη και επαρκής ιατρική περίθαλψη.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την προσφυγή για το άρθρο 3 της Σύμβασης, δέχθηκε με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου και επιδίκασε (με 4 ψήφους υπέρ και 3 κατά) την καταβολή, από το ελληνικό κράτος, στον προσφυγόντα 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Απέρριψε, τέλος, ομόφωνα κάθε άλλη απαίτησή του.

Ο Σάββας Ξηρός τραυματίσθηκε το 2002 από βόμβα, την οποία προόριζε για τρομοκρατική επίθεση και εξερράγη στα χέρια του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύθηκε για 65 ημέρες. Το Δεκέμβριο του 2003 καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη.