«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι βασανίζουν το Σάββα. Βέβαια, δεν ξέρω εάν η ιατρική περίθαλψη που πρέπει να παρέχεται στο σύζυγό μου θα αλλάξει. Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει. Όπως μας εξαντλήσανε μέχρι τώρα, μπορεί να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά ελπίζω ότι θα συμμορφωθούν», αναφέρει στο newsbeast.gr η σύζυγος του Σάββα Ξηρού, Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ.

Ο Σάββας Ξηρός που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού για τη δράση του στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενος παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ΕΔΑΔ έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την προσφυγή του.

Εξέλιξη που η σύντροφος της ζωής του περίμενε αφού γνωρίζει, όπως λέει, την άσχημη κατάσταση της υγείας του συζύγου της. «Το Σάββα τον βλέπω κάθε Δευτέρα και Σάββατο για μία ώρα. Είμαι κοντά του και μιλάμε χωρίς το διαχωριστικό που υπάρχει στις φυλακές», αναφέρει. Για να συνεχίσει:

«Ο Σάββας είναι σχεδόν τυφλός. Όταν μπήκε στη φυλακή έβλεπε, αλλά όχι πολύ καλά. Σήμερα, η κατάστασή του έχει χειροτερέψει. Του είχανε κάνει μεταμόσχευση κερατοειδούς στο αριστερό μάτι αλλά απέτυχε. Από το 2003 έχει ένα μάτι μόνο για να βλέπει λίγο φως και δεν έχουν κάνει τίποτα για να διορθώσουν την όρασή του».