Το σχέδιο δράσης για την προστασία των αστέγων τον χειμώνα

Τι ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου


ΕΛΛΑΔΑ
16:01
19/11/2018
Το σχέδιο δράσης για την προστασία των αστέγων τον χειμώνα
4
loading

Παροχή κατευθύνσεων για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα δίνει υπουργική απόφαση την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, κρίνεται σκόπιμος ο ορισμός κλειστών θερμαινόμενων κτιρίων στους δήμους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις ώρες 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ. κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται, για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου, είναι αναγκαία η εκπόνηση σχεδίου δράσης, σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

- Τον ορισμό ενός υπαλλήλου με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την Κοινωνική Υπηρεσία του εκάστοτε δήμου, ως υπεύθυνου για τον συντονισμό της δράσης και ενός υπαλλήλου του δήμου με τον αναπληρωτή του ή του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του κτιρίου ως υπεύθυνου για το κτίριο που θα οριστεί.

- Την επιλογή του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής θέρμανσης, τήρησης των όρων υγιεινής, επαρκούς δυναμικότητας και ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτιρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών, καθώς και για την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης.

- Τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή/και υπνόσακους. Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στον δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτίριο, να υπάρξει πρόβλεψη για τη διάθεσή τους επιτόπου.

- Τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.

- Την ενημέρωση των αστέγων για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο προφορικά, όσο και με αναρτημένη ανακοίνωση σε εμφανή χώρο του κτιρίου ή με μοίρασμα φυλλαδίου.

- Τη συγκρότηση ομάδας υποστήριξης της δράσης για τον εντοπισμό, την ενημέρωση και την υποστήριξη αστέγων στο δρόμο, τη μεταφορά τους και τη διασφάλιση ομαλής λειτουργίας του κτιρίου διανυκτέρευσης. Η ομάδα αυτή μπορεί να αποτελείται είτε από υπαλλήλους του δήμου είτε και από εθελοντές με τη συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων, η οποία θα συντονίζεται από τον υπεύθυνο της δράσης. Η ομάδα υποστήριξης θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες του δήμου, όπως η υπηρεσία καθαριότητας και η δημοτική αστυνομία και να ενημερώνεται άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού αστέγων από αυτές, καθώς και από τους πολίτες.

- Την ευρεία δημοσιοποίηση της δράσης, προκειμένου να ενημερωθεί η ομάδα στόχος, οι υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο δήμο, ιδίως οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές οργανώσεις, η αστυνομία, κλπ), το ευρύ κοινό και να ενεργοποιηθούν εθελοντές. Η δημοσιοποίηση μπορεί να γίνει με ανάρτηση ανακοινώσεων σε υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του δήμου και σε δημόσιους χώρους, σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με έγγραφη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών, ιδίως την υπηρεσία καθαριότητας και τη δημοτική αστυνομία, με παροχή ενημερωτικών φυλλαδίων από την ομάδα υποστήριξης ή και τον ορισμό τηλεφωνικής γραμμής. Οι ενέργειες δημοσιότητας θα γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της δράσης και, ιδίως, τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

- Τη συνεχή λήψη ενημέρωσης από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας www.emy.gr για την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή ευθύνης.

Τέλος, στην υπουργική απόφαση, τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και, κυρίως, η ανάγκη για την ενεργοποίηση εθελοντών, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου παροχής υπηρεσιών έκτακτης παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ευακι

  Α δηλαδή τις υπόλοιπες εποχές οι άστεγοι δεν έχουν ανάγκη από στέγαση, μπάνιο φαγητό κ.τ.λ;μονον τον χειμώνα; ρε δεν ντρέπεστε λίγο; τόσα λεφτά κλέβετε εσείς οι πολιτικοί, τόσες μίζες τόσο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν μπορείτε δηλαδή να φτιάξετε ξενώνες μόνιμους για τους άστεγους; τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πάντως μέχρι και σε ξενοδοχεία τους βολεύετε. Φαντάσου τι χρήμα περνετε για το μεταναστευτικο.

 2. avatar pan

  Χαχαχα...Αριστερή κυβερνηση μιλαει για την προστασια των αστεγων τον χειμώνα την στιγμη που με την φορομπιχτικη πολιτικη της την 4ετια αυτη εχει αυξηθει το πετρέλαιο στο 1.15 και εχει μειωθει και το επιδομα θερμανσης που ειχαμε τα προηγούμενα χρονια...
  Εδω κρυωνουμε μεσα στα σπιτια μας λωποδύτες αριστεροί οι αστεγοι δε θα κρυωνουν???

 3. avatar maddy_1974

  η ακομη καλυτερα να τους σπιτωσουμε στα σπιτια που κατεχουνε οι κυβερνωντες (να μην ειναι κ αδεια τοσα κανανε για να τα παρουν...) με δωρεαν ρευμα,νερο,τηλεφωνο,φαι,ζεστη για κανα 6μηνο με τα λεφτα του κρατους (παντα)

 4. avatar τριαλαρο

  αυτό δε γίνεται κάθε χρόνο?? μας δουλεύει η κοπελιά?

  Επίσης κάθε χρόνο όταν έχει κακοκαιρία, το πρόβλημα δεν είναι τα κέντρα, αλλά να πείσεις τους άστεγους να πάνε σε αυτά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει