Φαρμακοποιοί και σούπερ μάρκετ διεκδικούν την πώληση βρεφικών τροφών (και ειδικά του βρεφικού γάλακτος) για παιδιά μέχρι 6 μηνών.

Πέντε «αλυσίδες» γνωστών σούπερ μάρκετ, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση (307/2012) με την οποία απαγορεύθηκε η πώληση των βρεφικών τροφών για παιδιά μέχρι 6 μηνών από τα σούπερ μάρκετ και έτσι η διάθεσή τους θα εξακολουθεί να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στις αρχές του περασμένου Ιουλίου έκαναν προσωρινά δεκτή αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και φαρμακοποιών που ζητούσαν να ανασταλεί η από 30 Δεκεμβρίου 2011 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο που καταργεί σχετική διάταξη άλλης προγενέστερης υπουργικής απόφασης του 2008 με την οποία οριζόταν, ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται από τα φαρμακεία.

Με άλλα λόγια, η υπουργική απόφαση του περασμένου έτους άναψε το «πράσινο φως» για να διατίθενται τα παρασκευάσματα διατροφής για βρέφη μέχρι 6 μηνών και εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Οι δικαστές έκριναν, ότι «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Να σημειωθεί, ότι η κυρία προσφυγή των φαρμακοποιών πρόκειται να συζητηθεί στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 27 Νοεμβρίου 2012, με εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

Τώρα, η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ ζητάει να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ γιατί αφενός έχουν υποστεί οικονομική βλάβη, αφετέρου επικαλούνται μελέτη-έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην υγεία των βρεφών από την πώληση των τροφών τους σε σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ υπογραμμίζουν, ότι μετά την επίμαχη υπουργική απόφαση που άναψε το «πράσινο φως» για τη διάθεση βρεφικών τροφών από τα καταστήματά τους σύναψαν συμβάσεις με τις παρασκευάστριες εταιρείες, δημιούργησαν τους αναγκαίους χώρους πώλησης με ειδικές προϋποθέσεις, δέσμευσαν τα αναγκαία κεφάλαια κ.λπ.

Όμως, μετά την απόφαση του ΣτΕ που δεν τους επιτρέπει τη διάθεση βρεφικών τροφών, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα σκευάσματα αυτά, να τα αποθηκεύσουν ή να τα επιστρέψουν εφόσον έληξε η διάρκεια της ζωής τους.
Όλα αυτά όμως, υπογραμμίζεται στην αίτηση έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΙΕΛΚΑ δεν προκύπτει ουδεμία διακινδύνευση της υγείας των βρεφών λόγω της διάθεσης των τροφών τους από τα σούπερ μάρκετ.

Έτσι, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη καταρρίπτεται «η υπόνοια της ύπαρξης αυξημένων κινδύνων δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας των υγιών βρεφών από τη διάθεση βρεφικού γάλακτος εκτός από τα φαρμακεία και από άλλα σημεία πώλησης, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ», υπογραμμίζουν τα σούπερ μάρκετ στην αίτησή τους.