Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς την ελληνική γεωργία θα συνεχιστεί και μετά το 2013, όπως δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο εκδήλωσης με την ευκαιρία της 77ης Διεθνούς Έκθεσης.

«Είναι λάθος αυτό που πολλοί πιστεύουν, ότι το 2013 τελειώνει η υποστήριξη της ΕΕ, αφού αυτή θα συνεχιστεί, αν όχι στον ίδιο βαθμό, έστω σε ελαφρώς μικρότερο» διαβεβαίωσε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης και πρόσθεσε: «είναι στο χέρι μας να πάμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο (σ.σ. 2013-2020) αξιοποιώντας ίσους και όχι λιγότερους οικονομικούς πόρους».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κοινοτική στήριξη δεν θα δίδεται υποχρεωτικά υπό τη μορφή απλών επιδοτήσεων κι ότι θα απαιτηθούν συστηματικές προσπάθειες από ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε την ανάγκη στόχευσης σε συγκεκριμένες δυνατότητες, όπως η έρευνα, η καινοτομία και η χρηματοδότηση της αειφόρου διαχείρισης των βοσκοτόπων (για την οποία αναμένεται να διατεθούν, όπως διευκρίνισε, 4,5 δισ. ευρώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο).

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική γεωργία, την παραγωγική διαδικασία, τη μεταποίηση στον κλάδο και την εξωστρέφεια/εξαγωγές, μέσω σειράς προγραμμάτων. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο διατίθενται κονδύλια περίπου 2,5 δισ. ευρώ για όλα τα παραπάνω βήματα, που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όσο και του πρωθυπουργού, είναι να γίνει ξανά η γεωργία πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα.