Η σύλληψη δύο Τσέχων στο Πλατύ της Λήμνου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία, επανέφερε στο προσκήνιο και πάλι το θέμα του ηλεκτρονικού στρατιωτικού videogame προσομοίωσης «Arma 3», λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του στην αγορά.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι δύο Τσέχοι είχαν καταγράψει με τη χρήση ψηφιακών μέσων, οπτικοακουστικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Λήμνου.

Όπως υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι, εργάζονταν για την εταιρεία Bohemia Interactive και με τις φωτογραφίες που έπαιρναν θα «εμπλούτιζαν» τα γραφικά του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Arma 3» που διαδραματίζεται στη Λήμνο.

Το ηλεκτρονικό στρατιωτικό παιχνίδι προσομοίωσης «Arma 3», που ανήκει στην εν λόγω εταιρεία, είχε δημιουργήσει έντονη ενόχληση στους κατοίκους και φορείς του νησιού διότι όπως κατήγγειλαν, στο videogame εμφανίζονται αεροφωτογραφίες του νησιού και πραγματικές εικόνες από υποδομές και κτίρια.

Στο trailer του παιχνιδιού παρουσιάζεται μία ομάδα ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που στην προσπάθειά της να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί καλείται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ενός σύγχρονου πολέμου.

Σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού που παρουσίασε η εταιρεία Bohemia Interactive στα μέσα του περασμένου Απρίλη, η Λήμνος και ο Αη Στράτης («Stratis» όπως αποκαλείται στο παιχνίδι) μετατρέπονται σε εικονικά πεδία μάχης μεταξύ νατοϊκών και ιρανικών δυνάμεων.

Στο παιχνίδι υπάρχουν και εικόνες από τις παρυφές της Μύρινας, όπου διακρίνονται συγκεκριμένα κτίσματα.

Το ζήτημα του «Arma 3» είχε φτάσει μάλιστα και στη Βουλή.

Πριν από περίπου ένα χρόνο με ερώτησή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Γαληνόες είχε ζητήσει να ενημερωθεί εάν έχει αξιολογηθεί το παιχνίδι και αν υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.