Κλείνουν την Τετάρτη οι Δήμοι της Κρήτης , όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των Δημάρχων του νησιού, στη χθεσινή της συνεδρίαση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με αφορμή τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απορροια των δραστικών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης.

Παράλληλα αποφασίστηκε την Πέμπτη τα δημοτικά συμβούλια να πραγματοποιήσουν συμβολικούς αποκλεισμούς των κατά τόπους γραφείων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από τις 10.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι.

Στην συνέλευση την Κεντρική Ένωση Δήμων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Φώτης Προβατάς.

Σύμφωνα με το cretalive.gr ο κ. Κουράκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για της επαφές της Διοίκησης της ΚΕΔΕ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, και τα θέματα που τέθηκαν σε αυτές, αλλά και για τις κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγελθεί.

Μάλιστα , ο Δήμαρχος Ηρακλείου πρότεινε το διήμερο κλείσιμο των Δήμων την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Παράλληλα υπήρξαν και Δήμαρχοι που πρότειναν δυναμικότερες μορφές αντίδρασεις, όπως επ’ αόριστον κλείσιμο, ωστόσο τελικά εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να αναμένουν πρώτα τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, την Πέμπτη, και στην συνέχεια να επανακαθορίουν την στάση τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, θέση της Κεντρικής Ένωσης είναι πως αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στους ΟΤΑ εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής και Γενικής κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως είπε, η μείωση χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους φτάνει φέτος το 59% σε σχέση με το 2009, ενώ αντίστοιχα οι επιχορηγήσεις της ΣΑΤΑ για επισκευές , συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 55%.

«Ως ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητάμε καθαρό και ειλικρινή διάλογο , ώστε να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα κρατήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια και ικανή να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες σύγχρονου κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.