Ο Μεσογειακός Κυκλώνας που δημιουργήθηκε στο Ιόνιο σάρωσε την Πελοπόννησο προκαλώντας σημαντικά προβλήματα το Σάββατο. Σήμερα, Κυριακή, η κακοκαιρία με το όνομα «Ξενοφώντας» συνεχίζεται. Η πορεία της κακοκαιρίας, που πλέον δεν είναι κυκλώνας, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, είναι διαφορετική και σήμερα στο επίκεντρο θα βρεθούν Εύβοια, Μαγνησία και Χαλκιδική. Όπως σημείωσε ο Σάκης Αρναούτογλου: «Το σύστημα δεν είναι πλέον κυκλώνας. Ο κυκλώνας τελείωσε. Αυτή την ώρα αργοπεθαίνει και την ώρα που αργοπεθαίνει κινείται εκνευριστικά αργά προς τα βόρεια. Αυτά είναι τα απομεινάρια του». Όπως τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου η Εύβοια και η Μαγνησία φαίνεται να πλήττονται έντονα τις επόμενες ώρες, ενώ επεσήμανε ότι αν και ο καιρός στην Αττική έδειχνε να βελτιώνεται από το μεσημέρι, τελικά οι βροχές θα επιμείνουν. Χθες οι θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχές χτύπησαν τους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, ενώ στις Σπέτσες και το Κρανίδι Αργολίδας το ύψος βροχής ξεπερνά τα 110 και 100 mm αντίστοιχα και οι καταιγίδες μετακινούνται σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα. Την Κυριακή αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλα (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ. Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Θα φυσούν βοριάδες, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού προχώρησε η ΕΜΥ

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως εξής: Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν. Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ. 3. Τη Δευτέρα (01-10-2018): Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές. Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Εικόνες μεγάλης καταστροφής παρατηρούνται σε πολλά σημεία στην Αργολίδα και στην Κορινθία από το πέρασμα του κυκλώνα. Υπήρξε πρόβλημα στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων. Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία. Κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το ύψος των διοδίων Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα και τη λεωφόρο Ποσειδώνος, που είχαν κλείσει λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία: Στη λεωφόρο Σχιστού, από το ύψος των φαναριών στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, στο ρεύμα προς Αιγάλεω και στη λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος του κόμβου Παραδείσου. Κλειστή είναι η Παλαιά Εθνικής Οδός Αθηνών – Κορίνθου. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Πυροσβεστική μέχρι το βράδυ είχει δεχτεί κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, αντλήσεις υδάτων & κοπές δέντρων. Αναλυτικά οι κλήσεις στους νομούς: Μεσσηνίας 102, Λακωνίας 60, Κορινθίας 543, Αργολίδας 111, Ευβοίας 40 και στην Αττική 162.

Ðëçììõñéóìåíç ç Ëåùöüñïò Ìñáèþíïò óôï ýøïò ôïõ Ðéêåñìßïõ. ÓÜââáôï 29 Óåðôåìâñßïõ 2018 (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)