Αλλάζει η διαδικασία ανάθεσης της διανομής τροφίμων σε απόρους

Την πιο γρήγορη διανομή και μεγαλύτερη διαφάνεια επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


ΕΛΛΑΔΑ
16:18
22/08/2012
Αλλάζει η διαδικασία ανάθεσης της διανομής τροφίμων σε απόρους
1
loading

Το ενδεχόμενο να καλέσει σε απευθείας διαπραγμάτευση όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για τη διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους, σχεδιάζει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκειμένου να επιλεγεί όποια καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά, τόσο από πλευράς τιμής όσο και ποσότητας και ποιότητας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στην εξέλιξη του Διαγωνισμού Δωρεάν Διανομής Τροφίμων και τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι διεργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης των ενστάσεων, ο υπουργός φέρεται να μην επιθυμεί να καθυστερήσει η διανομή τροφίμων στους περίπου 600.000 δικαιούχους απόρους και έτσι μελετά την προοπτική της απευθείας διαπραγμάτευσης.

'Άλλωστε όπως και επισήμως έχει ανακοινωθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αλλάξει η διαδικασία διεξαγωγής των διαγωνισμών από την επόμενη περίοδο με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού.

Για το λόγο αυτό οι διαγωνισμοί δωρεάν διανομής θα διεξάγονται χωριστά για σημαντικά διαμερίσματα της χώρας (ενδεικτικά η επικράτεια θα χωριστεί σε τρία ισοδύναμα διαμερίσματα) αντί ενός διαγωνισμού για το σύνολο της επικράτειας της χώρας. Στόχος είναι περισσότερες παραγωγικές επιχειρήσεις να διευκολύνονται ως προς τη συμμετοχή τους, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και κατ' επέκταση τα προς διανομή τρόφιμα, αφού το ποσό που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκεκριμένο.

Υπενθυμίζεται πως για τη εφετινή χρονιά ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21.651.199 ευρώ. Πέρυσι ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ και ωφελήθηκαν περίπου 250.000 δικαιούχοι σε όλη τη χώρα, στους οποίους διανεμήθηκαν συνολικά 13.737.500 κιλά βασικών διατροφικών προϊόντων. Και ειδικότερα, 5.200.500 κιλά ρύζι, 7.021.000 κιλά ζυμαρικά, 426.000 κιλά γραβιέρα και 1.090.000 κιλά φέτα.

To πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην ΕΕ από το 1987 και διαχρονικά έχουν επωφεληθεί περί τα 20 εκατ. άτομα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.

Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar nikos

    Τα έργα της ντροπής θα τα προβάλουμε σαν κατορθώματα. ΑΊΣΧΟΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει