Υπέρμαχος της ιδέας να λειτουργεί η αγορά τα Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ είναι ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος άλλωστε είχε προκαλέσει τη σχετική συζήτηση πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των φορέων της Θεσσαλονίκης υπό το δήμαρχο, αναφέρει ο «Αγγελιοφόρος».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η πρόταση είχε υποστηριχτεί και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Μανδρίνο.

«Σε μια “κλειστή” πόλη λόγω των διαδηλώσεων και των χιλιάδων αστυνομικών, πώς θα λειτουργήσει η αγορά;», διερωτώνται από την πλευρά τους ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, που ζητούν αντίστοιχες διασφαλίσεις για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο Π. Ψωμιάδης

«Σε μια εποχή όπου η τοπική οικονομία δοκιμάζεται από τις τραγικές συνέπειες της ύφεσης και η αγορά βουλιάζει, επιμένω στην πρόταση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις δύο Κυριακές της Έκθεσης, στις 9 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, όπως προτείνω εδώ και τέσσερα χρόνια, με δεδομένη πάντα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης», τονίζει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Ψωμιάδης.

«Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γιορτάζει με κλειστά μαγαζιά. Είναι προφανές πως τα τεράστια προβλήματα του εμπορικού κόσμου δεν πρόκειται να λυθούν ως διά μαγείας. Παράλληλα, όμως, πρέπει κάτι να κάνουμε, αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Με τα “όχι” δεν πάμε μπροστά».

Ο δήμος

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί ότι η αγορά της πόλης πρέπει να δίνει αυτήν τη δυνατότητα στον επισκέπτη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του κόσμου που φιλοξενούν διεθνείς κλαδικές και γενικές εκθέσεις», τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε, ο κ. Μπουτάρης έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων (κυβέρνησης, φορέων και κομμάτων) με κάθε τρόπο η πόλη να αποκτήσει και πάλι τη γιορτινή και εμπορική φυσιογνωμία αυτών των ημερών. «Μια τέτοια αλλαγή προσανατολισμού της τελετής των εγκαινίων της ΔΕΘ μπορεί να απονευρώσει τη συγκρουσιακή κατάσταση που προκαλείται κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και να θέσει τις βάσεις για μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη μας, με ανοιχτή την αγορά και τα Σαββατοκύριακα της Εκθεσης, σε όφελος της αγοράς της πόλης και των φορέων της», προστίθεται.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

«Είναι λάθος του Εμπορικού Συλλόγου να μην επιτρέπει στα καταστήματα να ανοίγουν τα Σαββατοκύριακα της Έκθεσης. Είναι τραγικό να έρχεται ο επισκέπτης και να βρίσκει την αγορά κλειστή. Θεωρώ ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να είναι κλειστά τα καταστήματα. Όσο για τα έξοδα με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι καταστηματάρχες, θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις. Αν υπάρχει πρόθεση και διάθεση, λύσεις βρίσκονται. Είναι λάθος του Εμπορικού Συλλόγου να επιμένει σε μια τέτοια απόφαση, που δεν βοηθά τα μέλη του, αλλά και εμάς ως βιοτέχνες που δεν μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα που παράγουμε», τονίζει στον «Α» ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.